Det är ett omfattande men likväl spännande projekt att bygga ett nytt hus på sluttande tomt. Du har möjlighet att bygga huset utifrån dina behov och önskemål samtidigt som du kan leta upp de lösningar som passar dig bäst. Det finns dock begränsningar som du måste ta hänsyn till och på en sluttande tomt måste du, mer eller mindre, anpassa huset efter tomtens terräng. Å andra sidan kan det öppna upp för möjligheter som du inte har övervägt tidigare eller kanske inte ens känner till.
Du ska sätta av generöst med tid för att planera bygget eftersom det är mycket som måste vara klart innan du kan påbörja bygget av det nya huset. För att få ett resultat som du är nöjd med måste du tänka igenom hur du vill ha allt. Även om du har många tankar om hur huset ska se ut är det bra att sätta sig in i vilka alternativ som du har att välja mellan. Kanske finns det produkter vars användningsområden du inte känner till eller nya material med bättre egenskaper. Kom ihåg att markarbetet tar längre tid när du ska bygga hus på sluttande tomt.
För att kunna gjuta husgrunden måste du först ha rätt underlag. Det är den största utmaningen med att bygga på en sluttande tomt. Beroende på hur stora nivåskillnaderna på tomten är krävs det ett omfattande markarbete för att förbereda tomten för gjutningen. Det är en kostsam process och av den anledningen är det i regel mer lönsamt att bygga två, eller fler, våningsplan istället för ett enplanshus. Även om det är dyrare med fler våningsplan kan det vara mer kostnadseffektivt än att gjuta en större grund.
Några byggherrar tänker att det är billigare att anlita en konstruktör, vilket det kan bli förutsatt att du själv har en del kunskap om att bygga.för att slutresultatet ska bli bra. Medan en konstruktör ritar i stort sett bara det som kunden önskar kan en arkitekt komma med infallsvinklar baserade på erfarenhet och kompetens. Det kan till exempel gälla dagsljusinsläpp, vilka väderstreck som är mest fördelaktiga för olika rum och utsikt, men även praktiska lösningar som du själv inte har tänkt på. Förvaring stjäl bostadsyta vilket gör att planlösning och rumsindelningen måste tänkas igenom noga. Men man måste även ha klart för sig var på tomten huset är optimalt att placera. En skicklig arkitekt kommer att ha stor positiv inverkan på slutresultatet.
På en sluttande tomt ligger i regel delar av huset under markytan och blir därmed utsatt för ett högt tryck från de omgivande jordmassorna och fukt från marken. Det gör att det är extra viktigt att välja rätt material. Vanligtvis är det nödvändigt att bygga husets stomme i betong eller stål för att huset ska klara tryckbelastningen. Trä är inte lämpligt att använda eftersom trä suger åt sig fukt som kan leda till omfattande rötskador i husets bärande struktur.
För att veta var och hur du kan spara pengar är det avgörande att du vet hur mycket kapital du har att röra dig med. Du är beroende av att ha en bra budget och att du bokför alla utgifter löpande. En grundlig budget är ett måste för att få ansökan om en byggnadskredit godkänd hos banken och du måste i regel även ha tillräckligt med eget kapital för att klara en budgetsmäll på cirka 10 procent av den totala budgetsumman.
Bland de byggherrar som bygger ett enfamiljshus är det många som väljer att ansöka om en byggnadskredit hos banken. Den personliga ekonomin kan variera mycket och du måste ta reda på vilka finansieringsmöjligheter som du har. Byggnadskrediten är ett vanligt sätt att finansiera en nybyggnation på, men på grund av att banken tar en högre risk har lånet en högre ränta än ett bostadslån. Ta kontakt med din bank och undersök vilka alternativ som finns och vilket finansieringssätt som passar dig och dina ekonomiska förutsättningar.
För att få ett bra slutresultat måste du även vara villig att betala för kvalitet och kompetens hos hantverkarna. Allt fler byggherrar väljer att komma i kontakt med kvalitetskontrollerade hantverkare och entreprenörer via marknadsplatsen Byggstart.se. Där matchas ditt projekt mot lämpliga hantverkare. För att registrera ditt projekt kan du [klicka här].
Det är en rekommendation att begära in flera offerter för samma projekt. Då kan du jämföra anbuden mot varandra och välja det som har bäst pris. Tänk dock på att inte enbart titta på totalsumman utan även jämföra vad som ingår i kostnadsförslaget, till exempel antalet arbetstimmar, material och beräknad tid för att slutföra projektet.
Eftersom det är ett så pass stort projekt att bygga ett hus på sluttande tomt krävs det en del erfarenhet och kunskap för att kunna projektleda arbetet på ett effektivt sätt. Många väljer att organisera husbygget som en totalentreprenad eftersom man då bara behöver förhålla sig till en entreprenör. Det är många arbetsområden som ska täckas in i samband med en nybyggnation och genom att organisera projektet som en totalentreprenad är det det företag som tar på sig totalentreprenaden som är ansvarigt för att kontraktera alla nödvändiga underentreprenörer. Totalentreprenören ansvarar även för att koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna, något som kan vara såväl energi- som tidskrävande om du inte har tidigare erfarenhet av att projektleda stora byggprojekt.
När du ska skriva kontrakt med entreprenören är det viktigt att du är så tydlig som möjligt i texten och att avtalet är juridiskt bindande. Även om du litar på företaget kan det uppstå oenigheter under arbetets gång och det kan vara bra att ha motverkat de problemen på förhand. Exempel på problem som kan ge upphov till meningsskiljaktigheter och missförstånd är försenade materialleveranser eller markförhållanden som visar sig vara helt annorlunda än vad du först trodde. Om du och entreprenören har diskuterat igenom hur ni ska lösa den här typen av problem i förväg är det även lättare att undvika en konflikt.
Att överlåta inköpen av det nödvändiga byggmaterialet och övriga produkter till entreprenören är det som är vanligast förekommande i samband med husbyggen. När hantverkarna köper in materialet och de olika produkterna vet de att de får exakt den mängd som krävs för uppdraget och de vet även att materialet håller den kvalitet som krävs. Entreprenören och hantverkare har ofta fasta leverantörer och har förhandlat sig till bra priser, en rabatt som kommer till godo för dig som kund.
Det är dyrt att bygga ett nytt hus och innan du påbörjar projektet är det klokt att undersöka vilka prisnivåer som gäller på marknaden. Enligt prisdatabasen från Byggstart.se har ett nytt hus ett genomsnittspris på 28.000 kronor per kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att snittpriset varierar stort mellan olika projekt och att det är många faktorer som du måste ta hänsyn till när du beräknar priset. Markförhållandena är ett exempel på en parameter som har stor inverkan på den totala kostnaden för husbygget. Bygger du hus på sluttande tomt krävs det omfattande grävarbeten för att förbereda tomten, något som även ökar priset på projektet.
Det är mycket som kan hända under tiden som byggarbetet pågår och det är inte alltid helt enkelt att förutse vad och förbereda sig för det. Det finns åtgärder som du kan ta till för att förhindra att hela projektet sätts på spel. Genom att sätta av 10 - 15 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter och lägga in lite extra tid i tidsplanen, skapar du det utrymme som behövs för att kunna lösa hastigt uppkomna problem.
Du måste sätta dig in i den kommunala detaljplanen och andra bestämmelser när du planerar att bygga ett nytt hus. Även om de byggnadstekniska reglerna är desamma i hela landet är det upp till varje kommun att bestämma hur detaljplanen i olika bostadsområden ska utformas. Detaljplanen reglerar bland annat hur höga husen får vara i ett område.
Du kan inte söka om bygglov på egen hand för ett projekt av den här storleken. Ett husbygge ställer krav på en projektör, vanligtvis arkitekten, som ansöker om bygglov för din räkning. Det är en hel del arbete med att sammanställa den dokumentation som krävs för en bygglovsansökan, och de kostnaderna tillkommer på projektets totalsumma. Utöver det tillkommer även kommunens avgift för att handlägga din bygglovsansökan. När du har fått bygglovet beviljat är det även viktigt att du inväntar startbeskedet innan du påbörjar något som helst byggarbete. Gör du inte det räknas huset som ett svartbygge och du kan bli ålagd höga böter.
Som en del i bygglovsansökan genomför kommunen även grannehörande. Det betyder att alla grannar och andra som berörs av arbetet får möjlighet att komma med eventuella invändningar. För att upprätthålla en bra relation med dina grannar kan du kontakta dem och berätta om dina byggplaner. Även om grannarna skulle ha invändningar är det inte mycket de kan göra för att stoppa ditt bygge så länge din bygglovsansökan uppfyller alla gällande lagar och inte strider mot detaljplanen.
Om terrängen på tomten är krävande kan det vara svårt att planera de olika utomhusytorna. I det här fallet kommer tomtens tillgänglighet och placering av husets entré att vara helt avgörande. En kompetent arkitekt kan komma med förslag på optimala lösningar och tillsammans kan ni diskutera fram det alternativ som passar bäst.
Många väljer att ta på sig delar av arbetet själv för att hålla nere kostnaderna. Om du gör det är det viktigt att du är fullständigt ärlig mot dig själv gällande din förmåga och tillgänglig tid. Det kan både bli dyrt att rätta till felen i efterhand och stå ut med mer eller mindre felaktigt utförda estetiska arbeten, till exempel ytskitsarbeten, som du kommer att se varje dag.
När du bygger ett nytt hus har du möjlighet att dra nytta av den snabba utvecklingen som energieffektiva lösningar har genomgått de senaste åren. Bättre isolering i tak och väggar är en punkt på den listan men det finns även andra bra lösningar som bidrar till att minska husets driftskostnader. Vattenburen golvvärme ger en jämn inomhustemperatur och med hjälp av solceller kan du producera egen el. Energieffektiva lösningar har en högre investeringskostnad men i gengäld betalar den investeringen tillbaka sig i form av lägre energikostnader.
När du installerar en solcellsanläggning kan du ansöka om investeringsstöd, så kallat solcellsstöd, från svenska staten. Det är Länsstyrelsen som tar emot din ansökan och beslutar om installlationsstödet ska betalas ut eller ej. Installationsstödet i kombination med lägre energikostnader kan utgöra stora besparingar varje år, plus att du minskar din miljöpåverkan.