I den här artikeln har vi samlat 12 råd och tips som kan komma till nytta när du ska bygga ett flerfamiljshus. Vi kommer bland annat att ta en titt på olika finansieringsalternativ, inköp av material och hur du hittar rätt entreprenör till arbetet.
Innan du startar upp ett projekt av den här storleken är det viktigt att du tar reda på hur stort bygge som du klarar av att finansiera. En bra sätt att göra detta på är att sätta upp en budget som visar vilka ekonomiska resurser som du har tillgängliga, vilken finansieringsmetod som du ska välja och hur lång tid det tar att amortera av ett eventuellt lån.
Det är även viktigt att bilda sig en uppfattning om hur mycket hela projektet med att bygga ett flerfamiljshus kommer att kosta. För att få ett rättvisande kostnadsförslag måste en entreprenör göra ett besök på byggplatsen och inspektera tomten. Priset för projektet avgörs av komplexitet, standard och storlek. Standard är en variabel som du som byggherre har stor möjlighet att påverka eftersom den styrs av dina val gällande design, kvalitet och tekniska lösningar. Projektets komplexitet bestäms istället av på förhand givna förhållanden som terräng, markförhållanden och byggnadstekniska regler.
Tomtens läge och markförhållanden avgör om den är lämplig eller inte för att bygga ett flerfamiljshus på. Om jordmånen på tomten består av exempelvis berggrund, lerjord eller sand kan det bidra till att projektet blir mer komplicerat och kostnadskrävande. Innan du köper den tomt som du har tittat ut är det därför ett klokt drag att undersöka markförhållandena på tomten, antingen genom att prata med grannarna eller kontakta kommunen för att se om det har utförts någon geoteknisk undersökning i området. Finns det mycket berggrund eller stora stenblock under markytan kan det bli nödvändigt att bila eller spränga innan det går att gjuta grunden. Måste du göra den typen av arbete kommer även totalkostnaden för projektet att stiga.
När du ska bygga ett flerfamiljshus måste du ansöka om bygglov hos kommunen och få det godkänt innan du kan påbörja något som helst byggarbete. Avgiften för bygglovet varierar från kommun till kommun så det enda sättet att få reda på den exakta summan för den kommun som du bor i, är att kontakta en bygglovshandläggare. Även om avgiften för bygglovet bara är en liten del av totalkostnaden för husbygget är den ändå tillräcklig för att ta reda på hur hög den är innan du skickar in din ansökan.
För att kunna hitta rätt entreprenör till byggprojektet är det viktigt att du gör en grundlig bakgrundskontroll av de aktuella företagen. Du gör det för att vara säker på att du anlitar erfarna och kompetenta hantverkare. Du ska bland annat kontrollera följande:
Är du på jakt efter kvalitetskontrollerade entreprenörer som bygger flerfamiljshus, kan du lägga upp ditt projekt på marknadsplatsen Byggstart.se. Där kommer du in kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer med erfarenhet och relevant kompetens.
När du ska hitta rätt entreprenör till ditt projekt är det en rekommendation att du begär in offerter från minst tre konkurrerande aktörer. På så sätt kan du jämföra anbuden och komma fram till vilka entreprenörer som erbjuder konkurrenskraftiga priser. Det emellertid viktigt att fokusera mer än på bara priset. Du ska bland annat göra följande:
Tillsammans med arkitekter utarbetar du en detaljerad och tydlig projektbeskrivning. Fördelen med att göra det är att::
När du ska välja ut standardmaterial som exempelvis köksinredning, golv och tak, är det en rekommendation att välja produkter med hög kvalitet. Det säkerställer att du har bra material och produkter som håller längre. I många fall är det entreprenören som står för inköpet av materialet eftersom de ofta har bra rabatter hos sina fast leverantörer. Har du som byggherre specifika önskemål gällande dessa standardprodukter är det en god idé att kommunicera dem till entreprenören.
När du har hittat den entreprenör som du vill anlita är det viktigt att skriva kontrakt. Avtalet ska vara juridiskt bindande och signera av båda parter. Kontraktet bör innehålla:
Utarbeta gärna kontraktet tillsammans med entreprenören eller använda en färdig kontraktsmall. När kontraktet är färdigt är det viktigt att du läser igenom det noggrant för att få full översikt över allt som ingår.
När du ska skriva under kontraktet med entreprenören är det bra att skriva in datum för när de olika arbetena som ingår i projektet ska vara slutförda. Det gör det enklare för dig som byggherre att följa med i projektets arbetsgång och se om de olika delmomenten blir utförda inom den överenskomna tidsramen. På så sätt ökar chansen att projektet blir slutfört i tid. Upptäcker du att vissa delar av byggarbetet blir försenat ska du kontakta den ansvarige entreprenören och ta reda på orsaken till förseningen. I kontraktet ska du även skriva in hur ni ska hantera eventuella förseningar.
Det är bra att avtala mötesdatum med entreprenören under byggtiden. Då kan du lättare hålla dig uppdaterad om hur projektet fortlöper och eventuella missförstånd och upptäckta problem kan lösas innan de leder till en konflikt eller allvarliga problem som riskerar att försena hela husbygget.
När ditt nya flerfamiljshus är färdigställt är det viktigt att du bokar in och genomför en slutbesiktning. Slutbesiktningen ska utföras av en oberoende certifierad besiktningsman som kontrollerar att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med gällande byggtekniska lagar och regler. Upptäcker besiktningsmannen några brister eller fel ska du se till att dessa blir åtgärdade av entreprenören innan du betalar du den sista delfakturan. Normalt sett håller byggherren inne med 10 procent av den totala kostnaden för projektet till dess att slutbesiktningen är utförd och eventuella fel är åtgärdade.