I den här artikeln kan alla som planerar att renovera huset läsa 15 matnyttiga tips. Du kan bland annat läsa om budgetering, inköp av material och hur du hittar skickliga entreprenörer som kan genomföra renoveringen.
Innan du börjar med projektplaneringen eller kontrakterar hantverkare för renoveringen, är det en rekommendation att du gör en överslagsberäkning för vad det hela kommer att kosta. Det viktigaste är att reda ut vilket syftet är med renoveringen. Vill du ändra planlösningen i huset? Är du ute efter att öka värdet på fastigheten? Vill du uppdatera inredningen och det estetiska uttrycket? De frågorna är några som du måste ta ställning till innan du startar upp själva projektet. När du har syftet med renoveringen klart för dig kan du lättare få en realistisk prisbild för projektet.
Ska du göra en ytskiktsrenovering, det vill säga en mindre och enklare renovering, ligger genomsnittspriset på cirka 3.500 kronor per kvadratmeter. Vill du göra mer avancerade och omfattande åtgärder, en totalrenovering, ligger snittpriset på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter för en invändig totalrenovering och cirka 20.000 kronor om du dessutom inkluderar utvändig renovering som exempelvis dränering, fasad- och takbyte.
Det är viktigt att göra en budget för renoveringen så tidigt som möjligt. På så sätt får du en bra översikt över hur mycket pengar du har att röra dig med och vilket sätt som är lämpligast för att finansiera projektet. Dessutom ser du på det här sättet till att planera ett projekt som du faktiskt klarar av att finansiera. I budgeten ska du även räkna med en post för oförutsedda utgifter för att undvika att du inte har ekonomi för att slutföra projektet.
Det är alltid en klok idé att börja planera projektet i god tid. Du bör bland annat tänka igenom vad som är syftet med renoveringen, när du vill ha projektet utfört, ungefär hur mycket projektet kommer att kosta och hur du tänker dig att du ska finansiera arbetet. När du vet det kan du börja med att begära in anbud från aktuella entreprenörer.
När du har en bra översikt över vilken typ av arbete som ska utföras är nästa steg att begära in anbud från hantverkare som kan utföra projektet. Det kan dock vara svårt att avgöra vilka entreprenörer som är mest lämpade. Tyvärr finns det en ganska stor mängd oseriösa och okvalificerade aktörer i branschen. Här nedanför hittar du en lista som du kan använda när du bedömer de olika företagen som du har fått offerter från:
Vill du komma i kontakt med entreprenörer som redan är kvalitetskontrollerade kan du lägga in ditt projekt på marknadsplatsen Byggstart.se. Det är en plattform som hjälper byggherrar att hitta entreprenörer med relevant erfarenhet och kompetens för en rad olika projekttyper.
När det gäller renovering väljer de flesta byggherrar att organisera projektet som en totalentreprenad. Då skriver du bara kontrakt med en entreprenör som står som ansvarig för utförande och koordinering av allt arbete. Totalentreprenören gör i regel en del av arbetet själv och anställer sedan underentreprenörer inom de övriga arbetsområdena. En totalentreprenad gör det lättare för dig som byggherre eftersom du bara har en aktör att förhålla dig till. Dessutom slipper du att koordinera arbetet mellan de olika hantverkarna.
Om du däremot vill ta hand om projektledningen själv kan du välja en delad entreprenad. Då skriver du kontrakt med varje enskild hantverkare och står själv som ansvarig för koordineringen av allt arbete. Det innebär att det är du som måste se till att hantverkarna påbörjar och avslutar sitt arbete i rätt tid. En delad entreprenad gör det möjligt för dig att handplocka de hantverkare som du vill ha, men det innebär även ett större ansvar.
När du ska hitta den entreprenör som är mest lämpad för ditt projekt, ska du alltid begära in anbud från flera olika aktörer. På så sätt kan du jämföra offerterna och komma fram till vilka entreprenörer som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris. Det är viktigt att du jämföra innehållet i de olika anbuden och inte bara slutsumman. Om ett företag har ett betydligt lägre pris än de övriga aktörerna kan det bero på att det arbete och material som ingår i anbudet skiljer sig åt. Ett markant lägre pris kan även bero på att entreprenören använder sig av outbildade hantverkare eller undermåliga material för att kunna hålla nere priset.
När du har hittat den entreprenören som du vill anlita är det viktigt att skriva ett juridiskt bindande kontrakt. I avtalet ska det tydligt framgå vilka arbeten som ska utföras och hur eventuella förseningar eller extra kostnader ska hanteras. Det är även vanligt att skriva in i kontraktet att byggherren har rätt att hålla in en del av totalsumman, vanligtvis cirka 10 procent, tills slutbesiktningen är utförd och eventuella brister och fel är åtgärdade. Om du ser till att skriva ett tydligt kontrakt minskar du även risken för att det uppstår missförstånd eller oenigheter under arbetets gång. Det gör det även enklare att hantera eventuella frågor och ändringar som kan uppstå under projektets genomförande.
För större renoveringsprojekt lönar det sig att utarbeta en tidplan. Den ska vara detaljerad och innehålla start- och slutdatum för de olika delprojekten och slutdatum för när hela renoveringen ska vara slutförd. En bra tidsplan gör det lättare för dig som byggherre att följa hur renoveringsarbetet fortskrider och att allt arbete utförs när det ska.
Bra kommunikation mellan byggherre och entreprenör är en förutsättning för ett effektivt och lyckat projekt. En bra dialog gör det lättare att räta ut eventuella frågetecken eller missförstånd så fort de dyker upp och innan de har blivit ett problem. Flyter inte kommunikationen på är risken större att det uppstår fel eller komplikationer.
När man pratar om renoveringsprojekt skiljer man ofta mellan inredningsprodukter (badrumsmöbler, garderober, kök, parkett) och byggvaror. Det lönar sig att låta entreprenören ansvara för inköpen av det sistnämnda. Anledningen till det är att entreprenörer har bra kunskap om vilket material som behövs och hur stora mängder av varje produkt som kommer att gå åt. Dessutom har hantverkare i regel en bra översikt över olika leverantörer.
När det gäller inredningsprodukter som badrums- och köksinventarier, golv, väggmaterial och så vidare, kan du som byggherre välja att köpa in dem själv eller överlåta det till entreprenören. Hantverkare har ofta bra rabatter eftersom de gärna använder sig av fasta leverantörer. Genom att överlåta inköpen till entreprenören kan du spara lite pengar och projektet bli lite billigare.
Även om det kan vara frestande att välja billigare produkter för att hålla nere projektets totalkostnad, är det inte att rekommendera eftersom du gör det på bekostnad av kvaliteten. Det är fullt möjligt att köpa in billigare produkter av hög kvalitet, men då ska du försäkra dig om att materialet är inköpt från välkända byggvarukedjor och har garanti.
Är du osäker på produktens kvalitet kan du i förväg höra efter med entreprenören. Hantverkare har ofta en gedigen kunskap om kvaliteten på olika material.
Om syftet med renoveringen är att öka värdet på huset inför en försäljning, är det en rekommendation att välja standardprodukter i en tidlös design. Väljer du att använda säregna eller otraditionella produkter riskerar du att flera potentiella köpare backar från att lägga ett bud. Genom att välja en tidlös design ökar chansen för att huset attraherar så många köpare som möjligt.
Det är en rekommendation att låta professionella hantverkare utföra så mycket som möjligt av renoveringen. Många byggherrar tänker att de kan spara pengar genom att göra mer eller mindre av arbetet själv och det finns många som har kompetensen för att göra ett bra jobb. Dessvärre finns det alltför många exempel på byggherrar som har tagit på sig ansvar för olika arbeten som de varken har kunskap eller tillräckligt med tid för att utföra. Det leder till förseningar i projektet och i värsta fall måste arbetet göras om en gång till. Av den anledningen är det alltid tryggast att överlåta arbetet till professionella hantverkare. Det ökar sannolikheten för att arbetet blir utfört på ett effektivt sätt och håller en hög kvalitet.
Om du planerar att genomföra en större renovering och det omfattar totalrenovering av badrum eller kök, är det klokt att hitta ett alternativt boende medan renoveringen pågår.
Vid ett större renoveringsprojekt är det alltid bra att anlita en extern besiktningsman för att göra en slutbesiktning av det slutförda arbetet. För en lekman är det ofta svårt att bedöma kvaliteten på slutresultatet. En certifierad besiktningsman kontrollerar att allt arbete har utförts i enlighet med gällande regelverk. Besiktningsmannen kan även påpeka eventuella brister eller fel i det utförda arbetet. Som byggherre ska du inte betala den sista delen på slutfakturan innan entreprenören har åtgärdat dessa.
När slutbesiktingen är avklarad och evenutella fel har åtgärdats, är det viktigt att du får all nödvändig dokumentation som är knuten till projektet från entreprenören. På så sätt kan du bevisa och dokumentera vilket arbetet som har blivit utfört, vilka material som har använts och inom vilken tidsram renoveringen genomfördes. Det är viktig dokumentation att ha lättillgänglig i samband med en försäljning av huset eller eventuella försäkringsärenden. Slutdokumentationen kan även bli nödvändig att konsultera i samband med kommande renoveringsprojekt.