När du ska bygga mursystem eller gjuta grund är det många viktiga val som måste tas inför och under projektets gång. I den här artikeln ger vi dig 15 användbara råd och tips om hela processen, från början till slut.
Att sätta upp ett mursystem kan vara ett oförutsägbart projekt. Du vet inte troligen inte vad som döljer sig under markytan innan markentreprenören har satt igång med det förberedande grävarbetet. Utöver det måste du även ta hänsyn till väderförhållandena som kan påverkar arbetet, särskilt när det gäller optimala förhållanden för betongen att brinna. Samtliga av dessa mer eller mindre oförutsägbara faktorer gör arbetet med att sätta upp en budget och en planering mer komplicerat. Trots det är det viktigt att du förbereder och planerar arbetet i så god tid som möjligt för att undvika obehagliga överraskningar och förseningar. Ta hjälp av professionella hantverkare för att få en översikt över kostnader och gör en tidsplan i så stor utsträckning som det är möjligt.
Innan du sätter igång med projektet är det bra att sätta upp en budget för att få en uppfattning och översikt över hur mycket de olika delarna i projektet kommer att kosta. På så sätt får du bättre kontroll på ekonomin och kan lättare göra eventuella justeringar vid behov.
Beräkningarna i budgeten kommer inte att vara exakta eftersom det är svårt att förutse hur mycket det kommer att kosta att bygga upp ett mursystem eller gjuta ett fundament. Anledningen till det är att kostnaden för projektet till stor del beror på hur markförhållandena ser ut och hur mycket och djupt det måste grävas. Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på cirka 700 kronor per löpmeter, men vi ser även att snittpriset kan gå upp till så mycket som 1.200 kronor per löpmeter eller ner till så pass lite som 500 kronor per löpmeter.
Alla finansieringssätt har sina för- och nackdelar. För en del projekt är ett lån det bästa alternativet, medan det för andra är mer lönsamt att använda sig av sparkapital. Det finns ett par olika lånealternativ och vilket som är mest optimalt för ditt projekt beror helt på din ekonomiska situation. Väljer du att höja ditt befintliga bostadslån får du samma ränta på den nya lånedelen som du har på den gamla. I några få fall kan det mer aktuellt att ta ett konsumentlån, även om den typen av lån har en betydligt högre ränta än andra lån. Om du har pengarna som behövs tillgängliga kan det löna sig att använda sparkapital för att slippa de ränteutgifter som alltid följer med ett lån. Innan du bestämmer dig för vilken finansieringsform du väljer, kan det vara bra att kontakta din bank.
I de allra flesta fall är ett projekt som omfattar att gjuta grund bygglovspliktigt. De enda projekten som inte kräver bygglov är tillbyggnationer med en total area på maximalt 15,0 kvadratmeter och fristående komplementhus, så kallade attefallshus, med en total area på maximalt 30 kvadratmeter. Om du är minst lilla osäker på vad som gäller för ditt projekt är det enklaste att kontakta kommunens bygglovshandläggare för vidare hjälp. Du måste ha ansökt om bygglov och fått ett startbesked innan du kan påbörja något som helst arbete på fastigheten. Därför är det viktigt att du ansöker om bygglov så tidigt som möjligt. Tänk även på att det tillkommer en ansökningsavgift för bygglovet, även om denna är en liten del av din totala budget.
När du ska gjuta grund eller bygga ett mursystem är det viktigt att göra det på en solid markyta, något som gör markarbetet extra viktigt. Området där grunden eller mursystemet ska placeras måste vara helt plan och underlaget måste vara rätt. Under mursystemet ska det vara uppfyllt med dräneringsmaterial som består av stenkross och grus, och närmast murgrunden ska det alltid sättas isolering och fuktspärr samt radonspärr om det finns behov av det. De som inte vill ha krypgrund väljer i regel att gjuta en betongsula innanför mursystemet. Vatten- och avloppsrör samt elledningar som ska in i huset måste läggas ner i lagret av stenkross och grus och dras upp genom husgrunden när du gjuter den. Dessutom är det viktigt att massan packas hårt så att grunden gjuts på ett plant och stabilt underlag. I
Det går i regel inte att veta vad som döljer sig under markytan bara genom att titta på tomten med blotta ögat. Ett sätt att ta reda på hur det ser ut en bit ner i marken är att låta utföra en geoteknisk undersökning. Innan du beställer en sådan undersökning kan det vara värt att undersöka om kommunen eller någon av grannarna har fått en utförd tidigare. I så fall är markförhållandena redan kartlagda.
För att få kontroll över fukt är det ett smart drag att gjuta en betongsula innanför mursystemet. Det är ett omfattande betongarbete som bör överlåtas till en kvalificerad entreprenör för att säkerställa att det blir utfört på ett korrekt sätt. Det är ingen rekommendation att bygga en krypgrund med murverk eftersom det då blir svårt att kontrollera fukthalten, något som kan leda till allvarliga och omfattande skador på grunden, och som är dyra att åtgärda.
Lättbetong, betong och fiberarmerad betong är några de vanligaste betongtyperna. Vilken sort du väljer beror på användningsområde och tryckbelastning, och fiberarmerad betong och betong är de som är vanligast att använda vid projekt som utförs på uppdrag av privatpersoner. Fiberarmerad betong innehåller plats- och stålfibrer och används ofta för att gjuta golv i bostadshus och garage. Om du ska gjuta en större grund lönar det sig att använda vanlig betong som armeras med armeringsjärn. En traditionell armering ger betongen hög bärkraft men den har ett sämre dragbelastning. Armeringen måste även passa till formsättningen och vilken mängd armerings som behövs beror på höjden och tjockleken på mursystemet samt betongens densitet.
När det kommer till inköp av material och produkter lönar det sig i regel att dra nytta av entreprenörens kompetens. Hantverkare har en god kännedom om de olika produkterna och vet vilka som är bäst och enklast att arbeta med. Utöver det har de i regel förhandlat sig bra rabatter av sina leverantörer, rabatter som kan komma dig till godo om du låter entreprenören ta hand om materialinköpet.
Ett mursystem går att bygga upp under vintermånaderna förutsatt att det inte är allt för många minusgrader ute. Kylan ger en längre brinntid och för att förhindra att det blir ett problem är det klokt att beställa varm betong och använda isolerande mattor och presenningar för att täcka in mursystemet med. Is och snö måste avlägsnas från formsättningen eller det förberedda underlaget med hjälp av varmluft. För att hjälpa härdningsprocessen på traven kan det även vara klokt att tillsätta en härdningsaccelerator i betongen och minska cementinnehållet.
Till den här typen av projekt rekommenderar vi att du anlitar professionella hantverkare. Om inte grunden gjuts på rätt sätt kommer det att påverka hela byggnaden som ska stå på den. Det är risk för sättningsskador eller förskjutningar i murgrunden, skador som i regel inte upptäcks förrän flera år senare om som är mycket kostsamma att åtgärda. Genom att anlita en kvalificerad och erfaren entreprenör kan du vara säker på att arbetet blir ordentligt gjort.
Det kan vara svårt att hitta rätt hantverkare till jobbet. För att undvika att engagera oseriösa aktörer är det smart att fråga efter referenser från tidigare projekt där företaget har byggt mursystem. Ta kontakt med de tidigare kunderna och fråga om de var nöjda med arbetet och om det var något som kunde ha varit bättre. Om entreprenören inte vill lämna några referenser är det bara att gå vidare till nästa företag på listan.
Det är viktigt att företaget som ska utföra arbetet har en stabil ekonomi. Om företaget går i konkurs medan de håller på med ditt projekt kommer det få stora negativa konsekvenser för dig.
Det finns en rad olika certifieringar för hantverksföretag. Det är i regel inga lagliga krav på att företagen måste inneha dessa auktorisationer men de är likväl ett tecken på att företaget och de anställda har den kunskap som krävs för att utföra ett korrekt arbete och i enlighet med gällande regelverk.
När du ska hitta den rätta entreprenören lönar det sig att jämföra anbud från flera aktörer. Begär in offerter från minst tre konkurrerande företag och jämför alla punkter i dem noggrant mot varandra. Dubbelkontrollera varje post och se vad som ingår. Skiljer sig två poster mycket från varandra kan det vara ett tecken på att det ingår olika typer av arbete. Det är är helt naturligt och det enklaste sättet att reda ut eventuella frågetecken är att kontakta den aktuella entreprenören. Genom att jämföra flera anbud säkerställer du att du får ett konkurrenskraftigt pris.
För att snabbt och enkelt hitta kvalificerade och kvalitetskontrollerade entreprenörer är det det många byggherrar som använder marknadsplatsen Byggstart.se. På sajten registrerar du ditt byggprojekt och sedan matchas det mot lämpliga entreprenörer.