Att isolera vinden kan bidra till att minska värmeförlusten i huset med resultatet att uppvärmningskostnaderna blir lägre. Ett hus med en välisolerad vind får även ett bättre inomhusklimat och blir mer miljövänligt. Det finns många olika sätt att isolera en vind på och ett brett utbud av olika material att välja bland. I den här artikeln har vi samlat 10 tips som kan vara användbara för alla som vill isolera vinden.
I äldre bostadshus är vinden ofta dåligt isolerad. Vindarna byggdes inte för att förhindra värmeförlust utan för att ge en tillräcklig ventilation och för att förhindra fuktskador och kondens. Det innebär att husen som byggdes för ett antal decennier sedan har öppna och oisolerade kallvindar. Vindarna ger stora värmeförluster i och med att värmen från de underliggande våningsplanen stiger upp och ut ur fastigheten. Resultatet blir höga uppvärmningskostnader som varken är bra för ekonomin eller miljön. Genom att isolera ordentligt kan du minska värmeförlusterna betydligt. Eftersom det är en relativt enkel åtgärd har många husägare tjänat in byggkostnaderna efter bara några få år. Tilläggsisolering av vind är även ett sätt att göra bostaden mer miljövänlig och öka bostadens värde.
När du ska köpa in hantverkstjänster är det viktigt att du begär in och jämför anbuden från flera konkurrerande företag. På så sätt kan du ta reda på vilka aktörer som erbjuder konkurrenskraftiga priser. För att få en rättvisande jämförelse ska du se till att alla offerter innehåller samma poster och tjänster, till exempel att de täcker samma arbete samt att arbetet sker med samma isoleringsmaterial.
Det är även viktigt att värdera andra faktorer än enbart priset. Bland annat ska du försäkra dig om att företaget har en solid ekonomi och bra omdömen från tidigare kunder. När du undersöker vad tidigare kunder säger om företaget ska du sträva efter att hitta referenser som rör liknande projekt och som är utförda så nära inpå ditt projekt som möjligt. Att företaget har en solid ekonomi minskar risken för att aktören som du anlitar får ekonomiska problem under tiden som de utför ditt projekt. I värsta fall riskerar du att företaget går i konkurs innan arbetet är slutfört. För att komma i kontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer väljer allt fler byggherrar att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se. Genom att lägga in uppdraget på Byggstart.se kan du ta emot anbud från flera lämpliga aktörer.
När du isolerar vinden är det lätt att glömma bort vindsluckan. Den är ofta tunn och dåligt isolerad. Genom att låta den vara i det skick som den är riskerar du att värme dras upp från de underliggande bostadsrummen och försvinner ut genom vindsluckan. En oisolerad eller otillräckligt isolerad vindslucka kommer alltså att motverka de positiva effekterna som du får genom att isolera vinden. Därför är det viktigt att även isolera vindsluckan ordentligt. Detsamma gäller för andra ställen där värmen kan sippra ut. Runt exempelvis fönster och ventiler ska du kontrollera att det inte finns några sprickor eller andra håligheter. Upptäcker du några är det viktigt att du fyller igen dem med isolering. Andra ställen som du också ska kontrollera är runt skorstenen och längs med takfoten och gavelkanterna. Alla ställen där det finns glipor mellan vinden och våningen under är viktiga att täta ordentligt. Om du inte gör det riskerar du att tilläggsisoleringen inte får den effekt som du önskar.
I äldre hus är vinden ofta det område som är sämst isolerat. Eftersom värmen stiger är det även på vinden som den största värmeförlusten uppstår. Det betyder dock inte att du enbart ska tilläggsisolera vinden och låta det övriga huset vara. Ju bättre isolerat ett hus är, desto mer energieffektiv blir bostaden. I regel kan du få ett bättre pris av entreprenören om du samlar ihop flera renoveringsarbeten till ett uppdrag och tillfälle. Av den anledningen kan det även löna sig att till exempel byta fönster och byta fasad samtidigt som du tilläggsisolerar vinden och det övriga huset. Det kommer även att göra bostaden mer energieffektiv, något som i sin tur leder till minskade uppvärmningskostnader.
När du isolerar vinden kan du även undersöka om du har rätt till rotavdrag. Du kan läsa mer om vilka regler som gäller i artikeln här.
I ett hus bildas det ständigt fukt. Matlagning, dusch, varma bad och utandningsluft skapar fukt som cirkulerar i luften. När fukten kommer i kontakt med den kalla luften på vinden kan det uppstå kondens, något som är viktigt att undvika. Kondens kan leda till att det uppstår ansamlingar av fukt och dessa kan i sin tur ge upphov till fukt- och rötskador. För att förhindra att den här typen av skador uppstår sätter du en kondensspärr mellan vinden och bostadsrummen på den underliggande våningen. Kondensspärren består av en plastduk. Spärrens funktion är att hindra fukt från att tränga igenom isoleringen. Det är mycket viktigt att kondensspärren sätts på den varma sidan av isoleringen, annars kommer den få rakt motsatt effekt. Då kommer det att uppstå kondens och det kommer att samlas fukt inne i isoleringen.
Det finns många olika typer av isoleringsmaterial att välja mellan när du ska isolera vinden. Vilket material som är lämpligast beror på hur vinden är utformad och vilka faktorer som du vill prioritera. De olika materialen har både för- och nackdelar knutna till pris, miljövänlighet, vikt och hur enkla de är att arbeta med.
Här nedanför hittar du en översikt över de material som är vanligast att använda vid en vindsisolering:
Gamla vindar har en öppning, en så kallad luftspalt, där vägg och tak möts. Luftspalten släpper in luft som säkerställer att luften cirkulerar på ett bra sätt. Det ger en värmeförlust men är en stor fördel för ventilationen. Genom att ha en sådan luftspalt förebygger du att det uppstår kondens på vinden. Kondens uppstår när den varma luften från våningen under möter den kalla luften på vinden. Blir kondenshalten hög kan den orsaka fuktskador som kan bli dyra att åtgärda. Ska du isolera en gammal kallvind ska du låta luftspalten förbli öppen, det vill säga du ska inte täta igen den eller den eventuella luftspalt som finns längst upp i taknocken.
Om vinden fungerar som bostadsrum, det vill säga inte en kallvind, ställs det andra krav på isoleringen. Bland annat måste du se till att golvet är tätt, något som du istället ska undvika om du har en kallvind. Du kan välja andra sätt att isolera rummet på. I motsats till en kallvind ska ett bostadsrum inte bestå av en enda öppen yta. Det är klokt att diskutera arbetet och husets förutsättningar med entreprenören innan isoleringsarbetet påbörjas. På så sätt kan du säkerställa att du väljer den mest fördelaktiga lösningen.
Om du ska tilläggsisolera vinden är det viktigt att se till att det inte finns någon fukt i den befintliga isoleringen. Upptäcker du några som helst spår av fukt eller fuktskador måste de kartläggas och åtgärdas innan det går att lägga och sätta ny isolering. Om skadorna inte åtgärdas riskerar du att problemet sprider sig till den nya isoleringen och skadar den med. Kom därför ihåg att kontrollera i vilket skick den befintliga isoleringen är.
Isoleringen av vinden gör att huset blir mer energieffektivt och att uppvärmningskostnaderna minskar. Det gäller dock bara om arbetet är korrekt utfört. Därför är det av yttersta vikt att du anlitar kompetenta och skickliga hantverkare för att göra isoleringsarbetet. Välj den entreprenör som lämpar sig bäst för projektet som du planerar att genomföra. Du ska fokusera på företag som är specialiserade på att isolera vindar, har bra referenser från tidigare kunder och som kan visa att de har utfört liknande arbeten på ett kostnadseffektivt sätt.