I den här artikel hittar du 15 användbara och bra råd när du ska bygga generationsboende. Vi tar även upp kostnader, tidsåtgång och val av entreprenör.
Att bygga generationsboende är ett komplicerat och omfattande byggprojekt som kräver mycket planering innan själva byggarbetet kan påbörjas. När flera personer ska dela på samma bostad är det även fler behov som måste tillgodoses och planeras. Börja med att kartlägga minimikraven för er framtida bostad. När du ska bygga ett generationsboende kan det till exempel vara bra att lägga bostaden som den äldre generationen ska bo i på markplan. Innan ni kontaktar en arkitekt för att rita huset är det också bra om ni har bestämt hur många rum som ska ingå i huset. Det kan även finnas estetiska önskemål som kan ha inverkan på vilka konstruktionsmaterial som är mest lämpade att använda. Ju mer information ni kan ge entreprenören desto lättare blir det för honom eller henne att hitta lösningar som alla blir nöjda med.
För att undvika att bli besviken är det ett klokt drag att sätta upp en budget som fort som möjligt. Kontakta banken och ta reda på hur mycket du och dina medbyggare kan få låna innan ni kontaktar några arkitekter eller entreprenörer. I samband med den finansiella planeringen är det även smart att tänka igenom och diskutera hur ägarskapet ska fungera när det är flera generationer inblandade. Det är klokt att gemensamt bestämma vad som ska ske om någon går bort och hur arvsfördelningen av bostaden ska se ut. I Det kan lätt uppstå konflikter om andra familjemedlemmar anser att boendeförhållandena ger en skev fördelning av arvet. När ni sätter upp er budget är det av yttersta vikt att ni sätter av en enskild budgetpost på cirka 15 procent av totalsumman för oförutsedda utgifter som kan uppstå under byggets gång. Det finns många faktorer, till exempel väderförhållanden, som varken du eller hantverkaren kan påverka.
När finansieringen är löst kan du anlita en arkitekt. När du ska bygga ett nytt hus har du alla chanser att få bostaden ritad så att den uppfyller dina behov och önskemål, eller så kan du välja att köpa ett nyckelfärdigt hus. För en del kan ett nyckelfärdigt hus vara en bra lösning på en bostad som täcker de flesta behov. Vill man däremot har en bostad som motsvarar alla önskemål och behov behöver ni troligen göra många anpassningar i elementhuset, något som kan göra att slutpriset blir betydligt högre än det på huset satta priset. I det läget kan det löna sig att låta en arkitekt rita huset istället för att köpa ett nyckelfärdigt hus. När du anlitar en arkitekt för att rita ett hus som utgår från dina behov, krav och önskemål, är de arkitektens uppgift att se till att huset uppfyller dem. Arkitekter är även expert på att hitta smarta och platseffektiva lösningar, något som kan göra att du sparar pengar och utnyttjar husets kvadratmeterantal optimalt. Till det första mötet med arkitekter är det bra att ta med inspirationsbilder som visar hur du har tänkt. Det gör det lättare för arkitekter att förstå vad du är ute efter.
När du har anlitat en arkitekt och har bestämt hur mycket pengar du, eller ni, har råd att satsa, kan ni påbörja projekteringen. Det är nu ni, tillsammans med arkitekter, tar alla beslut om hur bostaden ska se ut, till exempel vilka konstruktionsmaterial som ska användas, badrums- och köksinredning, tekniska lösningar och planlösning. För att ta budgetvänliga bestäl är det smart att ha ett nära samarbete med arkitekter. Han eller hon har kunskap om olika lösningar och i olika prisklasser. Det kan även vara bra att hålla ögonen öppna för erbjudanden och utförsäljningar för att hitta bra priser på material och produkter. Något som kan påverka slutpriset mer än du först tror är att välja rätt entreprenör, något som du kan läsa om lite längre ner i artikeln.
Projektbeskrivning, detaljprojektering och ritningar som utarbetas av eller tillsammans med arkitekter utgör grunden för anbuden som du får in från entreprenörerna. Ju mer detaljerade dokumenten är desto lättare är det för de potentiella entreprenörerna att ge ett rättvisande anbud. Därför lönar det sig att vänta tills alla detaljer är på plats och underlaget till anbuden är solitt innan du börjar kontakta de påtänkta aktörerna.
Vi rekommenderar att du begär in minst två, gärna tre anbud från konkurrerande aktörer. Det är sällan någon vits med att begära in mer än tre så länge alla anbuden kommer från kvalificerade entreprenörer. Företag som har ungefär samma kompetens har i regel även kostnadsförslag som ligger nära varandra Att begära in anbud är även en tidskrävande process eftersom det krävs att de olika aktörerna kommer och gör sin bedömning av tomten.
Det är klokt att använda anbudsprocessen som ett verktyg för att få en uppfattning om hur de olika aktörerna förhåller sig till dig som kund och hur deras kommunikations- och samarbetsförmåga är. Det är även viktigt att välja ett företag som har lång erfarenhet av att bygga hus. Du ska även be företaget om referenser från tidigare projekt av samma karaktär för att kunna kontakta de kunderna och får förstahandsinformation om deras upplevelser med företaget.
Om vi utgår från att du organiserar bygget av generationsboendet som en totalentreprenad, kommer allt arbetet från de nödvändiga hantverksområdena att vara inkluderade i offerten. Utöver det kommer allt byggmaterial att ingår men kostnadsförslaget omfattar i regel inte ytskiktsmaterial, köks- och badrumsinredning, kakel, klinker och parkett. Däremot är allt tekniskt arbete som krävs inkluderat i anbudet. En totalentreprenad innebär att du skriver kontrakt med en entreprenör som tar på sig hela ansvaret för bygget, det vill säga kontrakterar alla nödvändiga hantverkare och koordinerar arbetet mellan dem. Arkitekter väljer och anlitar du själv och kostnaden för arkitektens arbete tillkommer utanför offerten.
Väljer du istället en delad entreprenad begär du in anbud och skriver du kontrakt med ett företag för respektive arbetsområde. Vid en delad entreprenad är du som byggherre ansvarig för att koordinera arbetet mellan hantverkarna.
Normalt sett är alltså allt arbete och material inkluderat i anbudet, men det finns även en del material som du vanligtvis köper in själv. Den arbetsgången är lönsam för dig som byggherre på många plan. För det första har entreprenören den erfarenhet och kompetens för att köpa in rätt mängd byggmaterial och med rätt dimensioner. När entreprenören gör inköpen är det även företaget som har ansvaret om det skulle bli fel mängd, fel produkt eller att hitta en ersättningsvara om den aktuella produkten är slutsåld. Dessutom vet entreprenören vilka material som är bra och enkla att arbeta med och vilka som passar bra ihop. Genom att lyssna till entreprenörens råd kan du få ett bättre slutresultat.
Även om entreprenören står för inköpen har du i regel möjlighet att påverka valet av många produkter. När det kommer till tekniska lösningar och material som är utsatt för slitage är det smart att inte låta dig styras av priset och låta det gå på bekostnad av kvaliteten. Att välja hållbara produkter lönar sig ofta över tid och bostadens värde blir högre under en längre tid.
När du ska bygga generationsbostad är det viktigt med ett tydligt och detaljerat kontrakt. Det ska innehålla kostnaderna för de olika delmomenten i bygget samt datum för när projektet ska påbörjas och när det ska vara avslutat. Dessutom ska det innehålla en skriftlig formulering om hur ni ska hantera oförutsedda händelser och kostnader och vem som i så fall ska stå för räkningen.
För alla stora projekt, som att bygga generationsbostad, är det ett måste att göra en tidsplan och bifoga den med kontraktet. Tidsplanen gör du tillsammans med entreprenören. Genom att skriva in milstolpar i tidsplanen kan du som byggherre lättare följa upp byggarbetet och se om det fortskrider enligt den överenskomna tidsramen.
Under tiden som byggarbetet pågår är det en stark rekommendation att du besöker byggplatsen regelbundet och har en tät kontakt med den ansvarige entreprenören. Genom att besöka byggplatsen kan du se hur ditt hus tar form och ta bilder på framstegen. Bilderna kan komma till nytta om det uppstår några fel eller missförstånd, och det kan även vara roligt att titta tillbaka på byggprocessen. När du är på byggplatsen kan du använda tidsplanen för att kontrollera att arbetet är i fas med era överenskomna tidsramar.
Det kan vara lockande att själva göra en del av arbetet för att spara pengar. Tänk dock på att mycket av arbetet som ingår i projektet kräver mycket kompetens för att resultatet ska bli bra och hålla en hög kvalitet. Ta därför inte på dig mer arbete än vad du har kompetens och tillgänglig tid till. Det du kan göra för att spara lite pengar är att städa upp på byggplatsen och köra bort avfall.
När byggarbetet går in i slutskedet ska du se till att boka in och medverka på en slutbesiktning. En slutbesiktning gör man för att kontrollera att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med gällande lagar och regelverk. Slutbesiktningen ska utföras av en oberoende och certifierad besiktningsman. Du ska även hålla inne med en del av totalkostnaden, vanligtvis 10-15 procent, tills slutbesiktningen är genomförd och de brister och fel som eventuellt upptäcks under den är åtgärdade av entreprenören.
Om du är redo för att sätta igång med byggandet av din framtida generationsbostad kan du nyttja marknadsplasten Byggstart.se för att hitta kvalificerade och lämpliga entreprenörer till ditt projekt. Byggstart.se kvalitetskontrollerar kontinuerligt alla företag som är knutna till plattformen.