Allt fler husägare vill ersätta traditionell uppvärmning med mer miljövänliga och energieffektiva alternativ. En lösning som har blivit mycket populär är vattenburen värme. Den typen av uppvärmningssystem bidrar till ett bättre inomhusklimat och en mer stabil temperatur, samtidigt som uppvärmningskostnaderna minskar. I den här artikeln har vi sammanställt 10 tips som du kan ha nytta av när du överväger att installera vattenburen värme.
Vattenburen värme är vatten som värms upp av en värmekälla och sedan cirkulerar runt i rör som leder genom huset. Det ger en jämn temperatur i bostaden samtidigt som du har möjlighet att att justera temperaturen i varje rum. Vattenburen värme ger även en stor flexibilitet eftersom du kan välja mellan många olika energikällor. Kombinerat med förnyelsebar energi kan investeringen i vattenburen värme öka värdet på din bostad. Dessutom kan det nya värmesystemet sänka dina uppvärmningskostnader rejält. I regel har installationskostnaderna återbetalat sig inom 10-15 år. Hur lång tid det tar beror på vilken energikälla du väljer. Systemet har dessutom ett mycket lågt tryck, något som gör att det är enkelt att åtgärda eventuella läckage om sådana skulle uppstå.
När du ska installera en energieffektiv uppvärmningslösning i din bostad kan du, förutsatt att du väljer solceller, ansöka om ett statligt installationsbidrag. Från och med 1 januari 2018 gäller nya stödnivåer för installation av solceller. För privatpersoner uppgår stödet till maximalt 20 procent av installationskostnaderna. Du ansöker om solcellsstödet hos Länsstyrelsen som även handlägger din ansökan och betalar ut bidraget. För mer information om vilka villkor som gäller kan du läsa mer på Energimyndighetens hemsida.
När man installerar vattenburen värme är den vanligaste lösningen att lägga ner rören i golvet, eftersom energieffektiviteten då blir som bäst. Det beror på att golvytan är så stor att det inte krävs lika mycket uppvärmning för att uppnå den önskade temperaturen. Installationen kan dock bli både dyr och omständlig eftersom man måste riva upp hela golvet och lägga om det igen. Dessutom kan det nya golvet bygga upp så mycket att det blir problem med att uppnå den lagstadgade takhöjden. I och med det väljer de allra flesta bostadsägare att installera vattenburen golvvärme i samband med en totalrenovering. Planerar du att använda solceller som energikälla kan installationen av solcellsanläggningen kombineras med ett takbyte eller renovering av fasaden. Det är även möjligt att bygga in solcellerna i taket eller fasaden och låta dem ersätta annat byggmaterial. Det är även möjligt att ansöka om rotavdrag, du hittar mer information om skatteavdraget här, men tänk på att det inte går att kombinera rotavdraget och solcellsstödet.
När ett projekt innebär tekniska installationer av elledningar och vattenrör måste arbetet utföras av auktoriserade hantverkare som har erfarenhet av vattenburen värme. Elinstallationer måste enligt lag utföras av en auktoriserad elinstallatör för att säkerställa att installationen inte utgör livsfara för alla som vistas i bostaden. Genom att anlita okvalificerad arbetskraft för att lägga själva vattenrören riskerar du brister och felaktigheter som kan bli mycket kostsamma att åtgärda. Försäkringsbolagen har dessutom full rätt att neka till att betala ut ersättning för ett försäkringsärende om de anser att arbetet inte är utfört på ett fackmannamässigt sätt och i enlighet med gällande regelverk. Därför är det viktigt att du anlitar professionella hantverkare som har dokumenterad erfarenhet av arbeten med vattenburen värme.
Det finns en rad kriterier som du ska förhålla dig till när du välja hantverkare för att installera vattenburen värme. Något av det första som du ska titta efter är referenser från tidigare kunder. Försäkra dig om att företaget har utfört liknande arbeten och har fått bra omdömen från tidigare kunder. Vidare är det viktigt att företaget har en solid ekonomi och alla nödvändiga försäkringar. I samband med tekniska installationer ska du även kontrollera att företaget har de certifieringar som gäller, både de som är lagstadgade och frivilliga.
Många tycker att det är svårt att göra en bedömning av entreprenörer när de ska installera vattenburen värme. Därför väljer allt fler husägare att leta efter rätt aktörer via marknadsplatsen Byggstart.se. Där kan du komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer och ta emot förbehållslösa offerter från hantverksföretag med relevant erfarenhet och kompetens. Det kostar ingenting att lägga in ett uppdrag.
Det lönar sig alltid att begära in offerter från mer än en aktör, helst ska du göra det från tre eller fler. Då kan du jämföra anbuden, kartlägga vilket arbete som ingår och jämföra samtliga poster med varandra. Normalt sett är det ett VVS-företag som tar på sig totalentreprenaden och tar in en snickarfirma som underentreprenör för att riva upp det gamla golvet och lägga det nya. Det är även möjligt att göra en totalentreprenad där en snickarfirma är huvudentreprenör och VVS-företaget går in som underentreprenör. I regel tillkommer det ett separat kontrakt för borrning för bergvärme om det är den energikälla som du har valt. Borrningen utförs av företag som har specialiserat sig på bergvärme.
När du ska gå över till vattenburen värme installerar man värmepumpen samtidigt som det övriga värmesystemet. När det kommer till värmepumpar finns det en rad olika alternativ att välja mellan. Vilket alternativ som är mest effektivt beror på faktorer som klimat, markförhållanden och topografi. En populär variant är luft-till-vatten-värmepump. Det är en pump som är relativt enkel att installera, ger inga lokala utsläpp och kan användas för att kyla huset på sommaren. Den är dock beroende av en viss temperatur utomhus för att fungera optimalt. Nackdelen med en luft-till-vatten-värmepump är att den låter en del. Det behöver dock inte vara ett problem om pumpen placeras på ett lämpligt ställe och installeras korrekt. En värmepump av det här slaget kostar mellan 60.000 och 130.000 kronor. Ett annat alternativ är en berg- eller jordvärmepump. Pumpen använder energin som finns i berggrunden eller marken och omvandlar den till värme. Eftersom energikällan håller en stabil temperatur året runt, ger lösningen en högre energibesparing än värmepumpar som använder sig av utomhusluften. En berg- eller jordvärmepump är något dyrare men låter ingenting och har ingen synlig utomhusdel. Lösningen har även en lång livslängd, något som kan försvara priset som sträcker sig från 120.000 kronor och uppåt.
Solceller, solpaneler och biopanna är också bra alternativ. Det är dock inte en rekommendation att använda direktverkande el som energikälla till vattenburen värme eftersom det inte kommer att sänka uppvärmningskostnaderna.
Du ska alltid vara noggrann när du skriver kontrakt med entreprenören. På så sätt får ni båda en förståelse för och uppfattning om vilket arbete som ska utföras, något som minskar risken för att det uppstår missförstånd eller konflikter. I kontraktet ska det alltid framgå tydligt vilket slags arbete som ska utföras och hur eventuella oförutsedda händelser ska hanteras. Du och entreprenören ska bland annat komma överens om hur ni ska göra om det uppstår några förseningar eller om det tillkommer kostnader som inte är medräknade i offerten. Det finns en rad situationer som kan uppstå, till exempel kan marken avslöja andra förhållanden än de som du hade förväntat dig, något som kommer att påverka både priset och genomförandet av projektet. Ett tydligt och genomarbetat kontrakt kommer att göra det lättare att hantera olika situationer och att göra nödvändiga justeringar under arbetets gång. När du ska upprätta avtalet kan du dra nytta av Konsumentverkets standardavtal för köp av hantverkstjänster.
En värmepump används inte uteslutande till uppvärmning, den kan även användas för att kyla huset på sommaren. Eftersom det i regel är en liten skillnad mellan utomhustemperaturen och den önskade inomhustemperaturen på sommaren, kräver det minimalt med energi att få kyla. Därför är värmepumpen ett billigt och effektivt sätt att uppnå en behaglig temperatur inomhus. Har du valt bergvärme med bergvärmepump som uppvärmningsalternativ kan du i princip kyla huset gratis eftersom temperaturen i berggrunden är tillräckligt låg för att kyla hela bostaden.
Eftersom en stor del av energiförbrukningen går till uppvärmning går det att spara mycket pengar på att göra bostaden mer energieffektiv. Det är en av anledningarna till att många husägare väljer vattenburen värme. Dessutom har värmesystemet en positiv inverkan på boendekomforten om man jämför med traditionella lösningar som direktverkande el eller oljepanna. Elradiatorer har en tendens att bränna dammet, vilket gör det svårare att dammsuga upp dammet. Elektriska fläktelement bidrar till att sprida dammet och hålla det i en mer konstant rörelse, något som kan leda till irriterade slemhinnor, hosta och astma. Elektriska värmekablar är ett uppvärmningsalternativ som påverkar inomhusluften positivt, men de gör inte huset mer energieffektivt eftersom de är beroende av el för att fungera. Med vattenburen värme kan du själv välja vilken energikälla du vill ha. Eftersom värmepumpar kan generera upp till fyra gånger så mycket energi som elektriska lösningar är de dessutom miljövänliga alternativ.