Det finns många anledningar till att lägga ett nytt tak på ett hus. Taket kan ha skador som har orsakats av slitage eller oväder, men takbytet kan även vara ett medvetet val som handlar om ekonomi eller estetik. I den här artikeln tar vi upp 15 typiska orsaker till att husägare väljer att lägga ett nytt tak.
Ett nytt tak bidrar till att öka värdet på ditt hus. Takbytet kan bidra till att husets funktionalitet blir bättre och att taket skyddar mer effektivt mot ljud, väder och vind. Huset blir mer estetiskt tilltalande att titta på och det dröjer länge innan taket behöver läggas om igen. Alla de här faktorerna medverkar till att fastigheten ökar i värde. Dessutom kan du även välja att bygga om taket när du byter taktäckning. Om du till exempel har ett sadeltak och ersätter det med ett mansardtak (brutet tak), kan ombyggnationen av taket höja fastighetens värde.
Många kommer på att de behöver byta ut det befintliga taket mot ett nytt när de har renoverat andra delar av huset, bytt fönster eller målat om fasaden. Sådana fasadändringar kan leda till att taket inte längre går i samma stil som det övriga huset och det kan vara aktuellt att även byta ut taket mot ett nytt. På så sätt undviker du att ha ett gammalt tak på ett i övrigt modernt hus. Det kan även vara en fördel att lägga om taket när du ändå har hantverkare som arbetar på utsidan av huset och byggställningarna är uppe.
Om taket närmar sig 30 år ska du kontrollera takets skick. Några taktyper håller betydligt längre än så, men det bör ändå göras en besiktning och utvärdering gällande om undertaket behöver bytas ut. Bristande underhåll över en längre tid kan minska takets motståndskraft mot väder och vind, vilket kan ge upphov till fuktskador som behöver åtgärdas. Om så är fallet kan det även vara bra att lägga om taktäckningen.
I ett land som Sverige där väderförhållandena är omväxlande och periodvis hårda, är det inte ovanligt att det uppstår skador på hustaken. Kraftig vind kan lyfta takpannor eller slita loss shingelns fogmassa eller spik. Taket kan även skadas av hagel eller kraftiga slagregn. Dessutom kan stora snömängder utgöra en risk om inte taket skottas regelbundet. Omfattande takskador som uppstår på grund av oväder kan vara en bra anledning till att byta tak.
Upptäcker du ett läckage i taket, eller ser tecken på fuktskador, måste du agera snabbt. Fuktskador påverkar inte bara taket utan kan även ha en ödesdiger effekt på husets bärande konstruktion, något som kan bli mycket dyrt att åtgärda. Observera att försäkringen inte täcker fuktskador som uppstår till följd av bristande underhåll av taket. Därför är det viktigt att kontrollera takets kondition med jämna mellanrum. Bristande underhåll är exempel på skador som kan härledas till spruckna takpannor som inte har bytts ut eller att den skyddande takpappen har skadats av oväder och vatten därigenom har kunnat tränga in. Om du misstänker att du har fuktskador i ditt hus bör du kontrollera taket och ta ett beslut om du behöver lägga ett nytt tak eller ej.
När du ska lägga ett nytt tak är det en perfekt anledning att samtidigt passa på att göra huset mer energieffektivt. Ett nytt tak erbjuder en rad möjligheter till att göra kostnadseffektiva och miljövänliga val:
Om du har fuktskador i taket kommer det förr eller senare att uppstå röta. Ju längre du väntar med att åtgärda problemet desto dyrare blir det. Fukt-, röta- och svampangrepp kan dessutom vara hälsoskadliga. Enligt folkhälsoinstitutet finns det ett klart samband mellan fuktproblem i hus och luftvägsproblem som hosta, astma och pipande luftrör. För att undvika fukt måste taket ha ett tillräckligt fall så att regn- och smältvatten rinner av och taktäckningen måste vara tät. Vid omfattande rötskador i taket är det en klar hälsomässig vinst att lägga ett nytt tak.
Kanske har du ett gammalt hus som behöver renoveras och moderniseras. Taket är en stor del av husets fasad och av den anledningen kan ett nytt taktäckningsmaterial, design och färg ha stor betydelse för fastighetens helhetsintryck. En modernisering av taket kan även innebära att husets funktionalitet förbättras.
Många vill lägga om taket av rent estetiska anledningar. Ny taktäckning ger fastigheten ett bättre helhetsintryck och kan ge ett högre pris vid en eventuell försäljning. Det är även trevligare att komma hem när husets fasad och tak ser bra ut.
Ett tecken på att du behöver isolera eller tilläggsisolera taket är när det hänger istappar från takrännorna på vintern. Det beror i regel på att den varma luften från insidan av huset värmer upp takytan och smälter snön som ligger på taket. För att förhindra den effekten krävs det en bättre isolering och ventilation, något som även kommer att motverka att det uppstår fuktskador i takets konstruktion. Du behöver inte nödvändigtvis lägga ett nytt tak för att få en bättre isolering eftersom det är fullt möjligt att efterisolera inifrån.
Om du planerar att sälja eller hyra ut ditt hus har du en bra anledning för att överväga en takomläggning. Ett tak som är i dåligt skick kommer dra ner försäljningspriset eller den hyra du kan ta ut. Ska du sälja huset kan du påverka försäljningspriset mycket genom att lägga ett nytt tak. Här har du möjlighet att rusta upp husets fasad, förbättra takets funktion samt göra huset mer energieffektivt och miljövänligt. Dessutom kan det vara viktigt för potentiella intressenter att de inte behöver tänka på att byta taket under de närmast kommande åren.
Många vill kunna nyttja arealen på ovanvåning på ett mer optimalt sätt och väljer därför att bygga en helt ny takkonstruktion. Om du till exempel ändrar taktyp från sadeltak till ett platt tak, (pulpettak) får du mer takhöjd och utrymmet kan nyttjas mer effektivt. Att ändra taktyp är en populär lösning för husägare som vill utöka boytan med flera kvadratmeter.
Istappar är ett tecken på att det inte är en tillräcklig lutning eller isolering i det befintliga taket. Det kan även bero på undermåligt arbete med tätningen runt skorstenen, takfönster eller ventiler. Det bidrar till en försämrad ventilation och kan på sikt leda till mer eller mindre allvarliga fuktskador och i värsta fall röta. Ett nytt tak gör att isolering och ventilation fungerar optimalt och förhindrar att det bildas och växer istappar från takskägget.
Många som bor i en bostadsrättsförening vill bygga ut eller om vinden till förrådsutrymmen eller lägenheter. Det innebär i regel att taket måste höjas med 10-30 centimeter för att bygga in ett ventilationssystem i taket. En bra ventilation säkerställer ett bra inomhusklimat. För att kunna höja taket måste man vanligtvis riva det existerande taket och lägga ett nytt.
Att lägga ett nytt tak kan upplevas som ett omfattande projekt av många. Likväl bidrar ett nytt tak till en ökad boendekomfort. Ett hus kan påverkas mycket av det bistra och omväxlande nordiska klimatet och regn, vind och snö kan ställa till med stora problem i taket. Det krävs mycket underhåll för att hålla taket i ett bra skick, något som kan ge upphov till huvudbry för många husägare. Det gäller särskilt om taket är gammalt. Lägger du ett nytt tak behöver du inte längre fundera på om isoleringen och ventilationen är tillräcklig, om det kan finnas fukt- eller rötskador, eller om taktäckningen är skadad.