I den här artikeln har vi samlat 20 tips till dig som planerar på att bygga ett elementhus.
Att bygga en ny bostad är ett väldigt omfattande företagande. Därför är det viktigt att man sätter igång med förberedelserna i ett tidigt skede. Man bör bland annat få en översikt över de ekonomiska ramarna för projektet. Det innebär bland annat att man sätter upp budgetramar, alltså en maxgräns för hur mycket man kan investera i det här projektet. Man bör också rådfråga banken kring vilken finansieringsform som är bäst.
Det är inte alla hus som kan byggas med element. Om fasaden har många detaljer och speciella vinklar så kan det vara enklare att använda andra byggmetoder. En del hus kan man helt enkelt inte bygga med element. När du planerar hur huset ska se ut bör du därför ha elementen i åtanke, och diskutera dina önskemål med arkitekten tidigt i planeringen om du absolut vill använda den här byggmetoden.
Det finns både fördelar och nackdelar med att bygga med element. Elementen kan göra att byggtiden går snabbare och att projektet blir billigare (i varje fall om man bygger flera enheter). Å andra sidan så kan ett elementhus innebära att man måste jobba med många begränsningar gällande uttryck och stil, och det är inte heller möjligt att göra ändringar när elementen väl har producerats. Var också uppmärksam på att prisskillnaden mellan element och platsbyggda lösningar är väldigt liten om man bara ska bygga en eller två enheter.
När man ska bygga ett hus så är det alltid stora summor pengar involverade. Därför är det viktigt att man har en tydlig finansieringsplan på plats. Då kan man vara helt säker på att man har de ekonomiska medel som krävs till hands, och man undgår genom detta att projektet blir lidande av ekonomiska problem när man väl satt igång. Hör dig gärna för med banken i den här delen av planeringen.
Det första anbudet är inte nödvändigtvis det bästa. Företagen på marknaden erbjuder olika priser, kompetens och innehåll i sina anbud. Därför är det viktigt att man hämtar in kostnadsförslag från flera olika aktörer. Då kan man jämföra anbuden och se vilken av dem som erbjuder de tjänster man vill ha till ett konkurrenskraftigt pris. Man bör av den anledningen avsätta mycket tid till anbudsprocessen och göra noggranna värderingar innan man fattar ett beslut.
Det är väldigt viktigt att man jämför mer än bara totalsummorna i anbuden. Det är inte en självklarhet att entreprenörerna har inkluderat samma typer av arbetsmoment i sina anbud. Om ett anbud har en betydligt lägre totalsumma än övrigas, och entreprenören samtidigt har utelämnat vissa nödvändiga arbetsmoment, så kommer projektet bli betydligt dyrare än vad som anges i offerten. I sådana fall bör man höra av sig till entreprenören och fråga hur mycket de utelämnade arbetsmomenten kommer att kosta. Man kan komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer genom att lägga ut sitt projekt på marknadsplatsen Byggstart. [Klicka här] för att lägga ut ditt projekt och ta emot förpliktelselösa anbud från flera lämpade entreprenörer.
Innan man anlitar en entreprenörer till byggprojektet så måste man först och främst hitta en arkitekt. Arkitekten har ansvar för att ta fram arkitektritningarna och genomföra en detaljprojektering. Arkitekten kan också ta på sig ansvaret för att ansöka om bygglov från kommunen.
När man har anlitat en arkitekt så kommer denna att börja ta fram ritningar som ska skickas in till kommunen. När man har bestämt sig för en entreprenör och leverantör av prefab (detta är oftast samma firma) så måste ritningarna skickas till modultillverkaren för projektering innan modulerna kan produceras.
Som byggherre kan man välja mellan att organisera projektet som en delad entreprenad, totalentreprenad eller generalentreprenad. För ett så här omfattande projekt så väljer de flesta byggherrar att lägga upp det som totalentreprenad (en entreprenör står för både utförande och projektering) eller generalentreprenad (en entreprenör för utförande, men separata kontrakt med arkitekt eller annan projektör). Huvudentreprenören är då ansvarig för att utföra allt arbete, och det är även hen som sköter koordineringen mellan de olika yrkesgrupperna. Huvudentreprenören utför de arbeten som de har kompetens för internt, och hämtar in underleverantörer som sköter de andra arbetsområdena. Som byggherre behöver man då bara förhålla sig till en enda firma. Väljer man däremot att organisera projektet som en delad entreprenad så skriver man kontrakt med entreprenörer inom varje yrkesgrupp. Byggherren ansvarar då också för att koordinera arbetet.
För att projektet ska bli lyckat så är det viktigt att man anlitar en skicklig entreprenör. För att man ska vara säker på att företagen man överväger har den kompetens och erfarenhet som krävs för att bygga ett elementhus så bör man kolla upp att de har:
Leta gärna efter entreprenörer som tillverkar sina egna moduler eftersom dessa företag har långtgående erfarenhet av att bygga med element.
Om man vill komma i kontakt med entreprenörer som redan har kvalitetssäkrats kan man lägga ut sitt projekt på Byggstart.se.
När man har jämfört anbuden från de olika entreprenörerna och hittat en firma som man vill anlita, så är det helt nödvändigt att man tar fram ett detaljerat skriftligt kontrakt som bägge parter skriver under. Kontraktet ska bland annat innehålla slutsumman, tidsfrister, hantering av förseningar, och allt arbete som ska inkluderas i projektet. Konsumentverket har kontraktsmallar för nybyggnationer som man kan ladda ner gratis här.
Det är också smart att ta fram en framdriftsplan tillsammans med entreprenören. Tidsplanen är en översikt över när de olika arbetsmomenten ska påbörjas och när de ska vara färdiga. Detta gör det enklare för byggherren att följa med i projektets framdrift. Man bör också komma överens med entreprenören kring hur man ska hantera eventuella förseningar.
Normalt sett tar det minst 12 månader att bygga ett elementhus från A till Ö. Om man har planer på att sälja den aktuella bostaden innan det nya huset är redo för inflytt så är det viktigt att man hittar en plats att bo på medan bygget pågår. I den här situationen kan man bland annat välja att hyra en lägenhet eller hitta ett boende via tjänster som AirBnB. Det rekommenderas dock att man hittar en bostad som ligger nära byggarbetsplatsen. På så sätt är det enklare att hålla sig uppdaterad kring arbetet, samtidigt som man kan bekanta sig med sitt nya närområde.
Det rekommenderas oftast att man låter hantverkarna ta hand om så mycket som möjligt av arbetet. Även om det är möjligt att reducera kostnaderna genom att göra en del av arbetet på egen hand, så kan det också leda till att man motarbetar projektet. Om man tar på sig ansvar för arbeten som man inte har kompetens eller tid till att utföra på rätt sätt, så kommer det leda till förseningar. Detta kommer i sin tur leda till fler arbetstimmar för hantverkarna, vilket gör projektet dyrare för dig. Om man trots allt vill utföra delar av arbetet själv så är det viktigt att man stämmer av detta med entreprenören på förhand.
Det är smartast att låta entreprenören stå för inköp av byggvaror till projektet. Entreprenören har goda kunskaper kring vilka material som är bäst lämpade för ditt projekt. Hen har också kompetens när det kommer till mått och beräkning av förväntade volymer. I tillägg till detta har de ofta också tillgång till reducerade priser genom sina fasta underleverantörer. Att överlåta inköpen till entreprenören kan därför bidra till att sänka priserna för materialet. Väljer man att stå för inköpen själv så är man också ansvarig för eventuella fel eller förseningar knutna till beställning och leverans av varor.
Om man anlitar en entreprenör med goda kommunikationsförmågor kommer det vara enklare att upprätthålla en jämn och tydlig dialog under projektets gång. Regelbunden kommunikation bidrar till att man minskar risken för att det kommer uppstå missförstånd och oenigheter under projektet, och det bidrar också till en mer effektiv arbetsprocess. Det rekommenderas också att man avtalar om möten med entreprenören under projektet, gärna i samband med att viktiga milstolpar uppnås.
Om man har planer på att sälja bostaden någon gång i framtiden så kan det vara smart att man bygger i en stil som kommer tilltala dig både i dag och i framtiden. Detta gör det också enklare att sälja bostaden vid ett senare tillfälle, eftersom många potentiella köpare sätter ett högt pris på en tidlös stil. Väljer man däremot en mer säregen stil så riskerar man att det är färre som intresserar sig för huset.
När entreprenören påstår att arbetet är färdigt så bör man anlita en besiktningsman (eller annan kvalificerad yrkesperson) som gör en slutbesiktning. Den här personen kommer då undersöka att arbetet har utförts i hög kvalitet och att det stämmer överens med gällande föreskrifter och regler. Personen kommer också peka ut eventuella fel och brister, och dessa bör åtgärdas av entreprenören så snabbt som möjligt. Det är vanligt att man håller inne med 10 % av kontraktsbeloppet tills dess att alla arbeten blivit godkända.
När allt arbete blivit godkänt så är det viktigt att man får all nödvändig dokumentation. Dessa dokument ska innehåll information om vilka arbeten som blivit utförda och vilka material som hantverkarna har använt. Det kan vara smart att man sparar alla räkningar som uppstått i projektet. Sådan dokumentation kan vara guld värt i förbindelse med försäljning av bostaden och eventuella försäkringsärenden.
När huset står klart ska du göra en taxering. Om husets värde är högre än vad man först räknat med så kan man få en mer fördelaktig ränta på bolånet. Det gör det också möjligt till att ta ett större lån i framtiden.