Om du vill ha mer bostadsyta och bor i ett enbostadshus kan det vara ett smart drag att inreda vinden. Att inreda vind kan även vara ett sätt att få ytterligare en separat boendeenhet som man antingen kan sälja eller hyra ut. Det är många frågor som hopar sig när man funderar på att genomföra ett så omfattande projekt som detta. I den här artikeln har vi samlat 10 tips som du som husägare kan finna värdefulla i de fall som du planerar att inreda vind.
Innan man går igång med att detaljplanera inredning av vinden är det viktigt att man har en god kunskap om utgångsläget. En vind kan vara mer eller mindre lämplig att inreda. Det kan även hända att vinden i dess nuvarande skick har skador eller andra brister. Det är alltså viktigt att man vet vad man har att arbeta med innan man sätter igång något arbete. Taket är den del av bostaden där skador vanligtvis har sitt ursprung. Takets ska ju skydda resten av konstruktionen mot väder och vind, och läckor i taket kan leda till rötskador och förekomsten av andra fuktrelaterade problem. Den här typen av problem behöver åtgärdas innan man kan inreda vinden. En fackman – som en besiktningsman eller en arkitekt – bör genomföra besiktningen av din vind.
När man ska inreda vind behöver man ibland höja taket. Detta är i sig ett omfattande arbete. Som en del av detta behöver man ta ner taket för att sedan lägga nytt. Man behöver också se över husets bärande konstruktion. Inte sällan behöver de förstärkas för att kunna genomföra takhöjningen, vilket i så fall kräver ytterligare en stor insats. I det fall som man behöver göra stora förbättringsarbeten eller förstärkningar av bärande element kan det bli så kostsamt att inreda vind att andra alternativ till att utöka bostaden bör övervägas. Den här typen av problemställningar är särskilt ofta förekommande när det kommer till äldre bostadshus, där det aldrig funnits någon tanke på att vinden skulle komma att inredas till boyta. Det är viktigt att påpeka att också installation av ny trappa, vindsfönster och byggnation av takterrass involverar förändringar i husets bärande konstruktion. En byggingenjör kan bedöma vilken typ av belastning som föreligger och vilken typ av arbete som av den anledningen krävs för att inreda vinden.
Den summa som kommer att stå på sista raden på fakturan från entreprenören hänger till stor grad på utgångsläget. En del bostäder har byggts med tanke på att vinden ska kunna inredas som bostadsrum i ett senare skede. I de fallen kommer både takhöjd och isolering vara tillräcklig redan från början. I de fall som man inte planerat för detta vid byggnationen kommer budgeten behöva bli en helt annan. Man ska också komma ihåg att det kostar extra att bygga på hög höjd. Det är viktigt att man har en genomtänkt budget med gott om svängrum för att ge plats åt oförutsedda utgifter längs vägen, och det är viktigt att budgeten finns på plats tidigt.
Det gäller att man nyttjar utrymmet på vinden på ett klokt sätt och att man ser till att både takhöjd, dagsljusinsläpp och ventilation blir tillräcklig. Saknas något av detta i planeringen kan man inte räkna med att inredningen av vinden blir ett särskilt lyckat projekt. På alla de här områdena kan en arkitekt bidra. Detsamma gäller för att säkerställa att alla gällande krav är uppfyllda för att få räkna vinden som bostadsrum. Skickligt utförda arkitektritningar, tillsammans med en genomarbetad projektbeskrivning, kommer också göra det enklare att få in detaljerade offerter från entreprenörerna under anbudsprocessen. Även i de fall som man behöver hjälp från en fackperson med bygglovsansökan till kommunen kommer en arkitekt vara bra att ha till hands.
Det anses som att man genomför en väsentlig ändring av användningen när man ska inreda vind. Råvinden är ursprungligen en biyta, men omvandlas till en boyta i samband med att man inreder den. Ett ändrat användningsområde kräver som minst att man anmäler det till kommunen, men då man ska inreda vind är det många gånger som behov av andra moment gör att bygglov krävs. Detta kan till exempel vara att taket behöver lyftas eller att man gör större förändringar i fasaden. I vissa fall kan man inreda ytterligare en bostad på sin vind i ett enbostadshus utan bygglov, men många gånger kommer man att behöva bygglov för en separat bostadsenhet på vinden. Ett gott råd är att alltid rådfråga byggnadsnämnden i kommunen avseende vad i det egna projektet som kan aktivera lovplikten, alternativt ta in en fackkunnig person som reder ut frågan åt en. Att inreda vind kan vara komplext och frågor kring bygglov behöver redas ut på ett tidigt stadium för att inte projektet ska riskera att bli försenat. Det föreligger en del byggtekniska krav för att få vindsutrymmen godkända som bostadsrum. Minsta tillåtna takhöjd för bostadsrum på vind är 2,30 m, men för begränsade delar av utrymmet godkänns en takhöjd ner mot 1,90 m. För att räknas som en godkänd utrymningsväg behöver något av fönstren ha dimensioner som svarar mot att höjd och bredd tillsammans summerar till minst 150 cm. Fönstrets bredd behöver då vara på minst 60 cm, och dess höjd på minst 50 cm. Om fönstret är placerat högre än 5 m över marknivån behöver också brandstege installeras. I det fall som du ska inreda vind för att få ytterligare en separat bostadsenhet är de tekniska kraven ännu fler.
Man behöver ofta knyta till sig hantverkare inom en rad olika fackområden när man ska inreda vind - för att installera badrum, höja taket och så vidare. Alla elinstallationer måste utföras av auktoriserade elektriker eller av elektriker som omfattas av ett egenkontrollprogram. I regel är arbetet med att inreda vind så omfattande och kräver så många olika specialistkompetenser, att det enklaste är att använda sig av en entreprenör som ansvarar för arbetet inom alla områden. Detta kallas för huvudentreprenad. Det krävs därmed lite extra omsorg i arbetet med att välja ut en duktig huvudentreprenör. Allt fler bostadsägare använder sig av marknadsplatsen Byggstart.se för att hitta entreprenörer till större bygg- och renoveringsprojekt.
Det är värt att lägga ner lite extra tid på att få fram ett avtal där det tydligt framkommer vad man förväntar sig av entreprenören under projektet. Både vilket arbete som entreprenören ska utföra, samt hur det ska utföras bör specificeras noggrant. På så vis blir projektet mycket konkret beskrivet och ramarna blir tydliga. Som byggherre kan du ladda ner mallar för standardkontrakt avseende entreprenad och inköp av hantverkstjänster från Konsumentverkets hemsida. Mallarna är enkla och tydliga, och det är många entreprenörer och hantverksfirmor som har vana av att använda dem. Ett bra kontrakt tjänar som ett bra stöd för båda parterna i ett projekt, och för dig som byggherre ger det dig ett bra styrdokument att stämma av arbetet mot. I det eventuella fall som man hamnar i konflikt gör kontraktet också att man står starkare.
Det är viktigt att isolera väggar och tak på en inredd vind. En kallvind har ju en isolerande funktion för bostaden nedanför, men när man gör om den till boyta får man se till att även vindsutrymmet blir adekvat isolerat. I samband med detta behöver man också se till att ventilationen av taket blir tillräcklig, även fortsatt. Samtidigt behöver man också tänka på ljudisoleringen ner mot våningen nedanför. Eftersom ingen normal sett vistas på en råvind är det högst sannolikt att man inte tidigare isolerat för ljud mellan vinden och våningen under. När man har bostadsrum på vinden blir situationen givetvis en annan.
Man kan inreda sin vind som en separat bostadsenhet. Gör man detta i ett enbostadshus kan man till exempel få en uthyrningsdel eller kanske ett generationsboende. Det är dock ännu vanligare när det kommer till lägenhetshus. Bland annat kommer det krav på en enskild ingång i det fall som man bygger en separat bostad på vinden. Det finns en lång rad andra krav som kommer med att man ska inreda vinden till en egen bostadsenhet – för att räknas som en bostadsenhet behöver till exempel alla bostadsfunktioner finnas, som köksfunktioner och badrum. Utöver detta behöver man uppfylla alla brandsäkerhetskrav för att lägenheten ska kunna utgöra en egen brandcell inom byggnaden, och det finns även krav på tillgänglighet i många fall. Man kan i vissa fall inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus utan bygglov, men undantagen är få. Man bör alltid prata igenom vad som krävs för det specifika vindsprojektet med byggnadsnämnden i den aktuella kommunen. I det fall som man inreder en separat vindslägenhet bör man ha en fackkunnig person vid sin sida när man söker bygglov. Inte sällan utgörs denna person av den arkitekt som har fått uppdraget att rita bostaden.
När projektet för att inreda vindsvåning är utfört är det viktigt att man får ut en oberoende och erfaren fackman på plats för att göra slutbesiktning. Det man tittar efter vid en sådan är eventuella fel och brister. Man kontrollerar samtidigt att allt arbete blivit utfört enligt gällande regelverk, samt att det material som använts är godkänt för ändamålet. Vid den här typen av besiktning ser man även efter att konstruktionen uppfyller alla tekniska krav. Detta är av särskild vikt i de fall som man inrett en separat bostad. Denna behöver godkännas innan den kan säljas eller hyras ut, vilket oftast är målet med den typen av företag. I samband med större projekt kan det även löna sig att få ut en besiktningsman vid tillfälle under projektets gång.