I den här artikeln ger vi 20 goda råd till byggherrar som ska tilläggsisolera huset. Här kan du läsa om vilka kostnader du kan förvänta dig, hur lång tid projektet kommer att ta och hur du jämför anbuden från olika hantverkare.
Innan du sätter igång med ett projekt är det viktigt att ha finansieringen klar. Man skiljer i regel mellan tre olika finansieringsalternativ när det kommer till projekt av den här storleken:
Tidsåtgången beror till stor del på hur stort och komplicerat projektet är. Om du bara ska tilläggsisolera tar det normalt sett 4-6 veckor att tilläggsisolera ett mindre hus. Ska du isolera en större villa tar i regel cirka 8-10 veckor. Tidsåtgången kan variera och det är en rekommendation att du lägger till lite mer tid är vad som är beräknat.
Fastighetens byggår ger ofta en indikation på hur mycket isolering huset har och vilken typ av isolering som har använts. Hus som är byggda före 1955 har för det mesta lite eller ingen isolering. I dagsläget är kravet för en tillräcklig isolering 200 - 300 millimeter i golvet, 300 millimeter i taket och 200 - 250 millimeter i ytterväggarna. Det är långt ifrån ovanligt att hus som är byggda från 1955 och fram till i dag inte uppfyller minimikraven gällande isolering. Det tenderar dock att vara mindre arbete som krävs vid isolering av nyare hus.
För en standardisolering ligger snittpriset för byte av fasadklädsel och tilläggsisolering på cirka 2.000 kr per kvadratmeter. Priset inkluderar alla hantverkare, material och byggställningar. Anlitar du erfarna hantverkare går det i regel fortare att slutföra projektet, något som även gör att projektet blir billigare. Priset per kvadratmeter minskar i regel också för lite större projekt. Det beror på att hantverkarna har några skalfördelar vid större arbeten samt att kostnader för byggställningar och administration blir något lägre för längre projekt.
Det är många byggherrar som vill lägga isoleringen själv. Har du lite eller ingen erfarenhet inom området kan det bli en dyr och hälsoskadlig historia. Om inte isoleringen sätts på rätt sätt kan det uppstå fuktskador och de kan i sin tur ge upphov till mögel och röta. Mögelsporer göra att de som bor i huset till exempel får andningsbesvär, eksem eller astma. Det kommer även att bli betydligt dyrare att rätta till den felaktigt satta isoleringen i efterhand.
För att undvika att det uppstår fuktskador ska du anlita kompetenta hantverkare för att utföra tilläggsisoleringen. Det minskar risken för att det uppstår problem med fukt, mögel eller röta. Leta efter aktörer som har en gedigen erfarenhet av isoleringsarbeten och kontrollera de omdömen som de har fått av byggherrar på tidigare arbeten. Om du vill bli matchad mot kvalitetssäkrade hantverkare som kan genomföra ditt projekt kan du använda dig av marknadsplatsen Byggstart.se.
Många byggherrar väljer att kombinera isoleringsarbetet med annan renovering. Ska du göra en utvändig isolering är det ofta nödvändigt att byta klädsel på fasaden samtidigt eftersom det kan vara svårt att ta ner fasadmaterialet utan att skada det. Om du väljer att byta fasad bara för att du ska tilläggsisolera blir det ett dyrt projekt. Därför kan det vara bra att göra tilläggsisoleringen i samband med ett eller flera andra större renoveringsarbeten. Isoleringen kommer då att utgöra en liten kostnad i det stora hela.
När du lägger ny isolering i golv, tak och ytterväggar minskar du även värmeförlusterna i bostaden. När mindre värme läcker ut minskar även uppvärmningskostnaderna. Därför kan det vara ekonomiskt lönsamt att tilläggsisolera huset.
Tilläggsisoleringen gör att luften cirkulerar bättre i bostaden. Med en bristfällig luftcirkulation ökar risken för att det uppstår fuktskador. Därför får du en bättre inomhusmiljö när du förbättrar isoleringen. Dessutom kommer huset att hålla en bättre och jämnare temperatur under vinterhalvåret vilket gör att boendekomforten ökar och du behöver inte värma upp huset lika mycket.
Många husägare ser att värdet på fastigheten ökar när isoleringsarbetet är slutfört. Bor du i ett storstadsområde kostar projektet i regel lite mer att genomföra eftersom du måste betala kostnaderna för parkering och vägtullar. Trots det blir värdet på huset så pass mycket högre att kostnaderna för tilläggsisoleringen i många fall betalar tillbaka sig vid en försäljning av huset.
Det är viktigt att du väljer rätt sorts isolering till ditt projekt. Det kan vara svårt för en lekman att avgöra vad som är mest lämpligt och därför är det en rekommendation att du överlåter materialinköpet till hantverkarna. Isoleringen väljs utifrån byggnadens konstruktion, det nödvändiga U-värdet (isoleringsvärdet) och om det handlar om en in- eller utvändig isolering. Man skiljer mellan följande typer av isolering:
Det krävs i regel mer än att bara lägga isolering i ett äldre hus. Det gör att projektet även blir mer kostsamt men i gengäld får du en högre förtjänst i form av lägre uppvärmningskostnader. Tilläggsisoleringen kommer även att öka värdet på huset.
När du begär in anbud för isoleringsarbetet är det ett klokt drag att göra det från minst tre olika aktörer. På så sätt kan du välja det anbud som du anser är det bästa för ditt projekt. När du jämför offerterna är det viktigt att titta på följande:
Innan du kontrakterar hantverkare för arbetet är det bra att veta vad som ingår i kostnadsförslaget. Ett anbud från en hantverkare bör innehålla följande:
Oavsett vilken typ av projekt du ska starta upp ska du alltid upprätta ett skriftligt och juridiskt bindande kontrakt. På så sätt skyddar du dig om det skulle uppstå problem under arbetets gång eller när det är slutfört. Kontraktet fungerar som en säkerhet för både byggherre och entreprenör.
När projektet är slutfört är det viktigt att du får all slutdokumentation av entreprenören. Dokumentationen ska innehålla information om de hantverkare som har varit involverade i arbetet, vilket slags arbete som har utförts och kostnaderna för de olika åtgärderna. Slutdokumentationen är värdefull att ha lättillgänglig när du ska sälja huset, om du behöver kontakta försäkringsbolaget i något försäkringsärende och när du ska göra en ny värdering av huset. En ny värdering kan leda till att du kan höja bolånet vid behov eller få en bättre ränta på ditt nuvarande bostadslån.
När projektet är igång kommer hantverkarna att arbeta intensivt i och runt din bostad. Det är viktigt att förbereda sig på det. För många kan det vara tröttsamt att vara i huset samtidigt som hantverkarna arbetar eftersom det inkräktar på privatlivet. Det kan även låta en del. Det är något som du måste ta med i beräkningarna och hitta ett annat boende medan arbetet pågår eller planera in aktiviteter utanför huset.
Om du bor i ett flerfamiljs- eller hyreshus eller bostadsrättsförening är det klokt att underrätta grannarna innan projektet påbörjas. Då är det lättare att undvika klagomål på höga ljud eller att det rör sig okända personer i trapphuset. Berätta hur lång tid projektet kommer att ta så att grannarna är förberedda på det. Det kan även vara bra att ha telefonnumret till ordföranden i bostadsrättsföreningen ifall hantverkarna behöver information gällande huset eller behöver vidarebefordra viktiga besked om isoleringsarbetet.
Det är smart att planera sin tid utifrån de olika delmomenten i projektet. Några byggherrar vill vara mycket delaktiga i projektet medan andra inte vill vara det mer än absolut nödvändigt. Det är en rekommendation att du pratar ihop dig med hantverkarna så att du kan planera din vardag utifrån projektets olika faser.
Det är bra att inte planera för mycket på egen hand när projektet ska genomföras. Du ska sträva efter att ha en bra dialog med hantverkarna och besöka byggplatsen ofta. På så sätt är det lättare att utbyta information och idéer, något som minskar risken för att det uppstår fel och missförstånd.