I den här artikeln har vi sammanställt 20 goda råd för hur du kan förbereda dig när du ska bygga ett funkisinspirerat hus.
Innan du påbörjar projektet är det en fördel att boka ett möte med banken och få en klar bild över vilka ekonomiska medel du har att röra dig med. Det kan vara till stor hjälp när du ska sätta upp budgetramarna för projektet eller välja finansieringsmetod. Behöver du ansöka om ett lån från banken är det även en fördel att ha gått igenom projektplanerna på förhand.
Det är en rekommendation att du hittar och anlitar en arkitekt som har utfört liknande projekt tidigare. Att bygga ett funkishus är lite annorlunda och har andra förutsättningar än mer traditionella hustyper. Därför är det viktigt att du letar upp en arkitekt som har ritat funkishus tidigare. Be gärna om att få se arkitektens portfolio.
Att begära in och jämföra offerter tar i regel flera månader. Du kan passa på att göra arbetet samtidigt som du inväntar kommunens svar på din ansökan om förhandsbesked eller bygglov. Har du skickat in en ansökan för antingen förhandsbesked eller bygglov innebär det att arkitekten har utarbetat detaljerade dokument och ritningar för projektet. Dokumentationen gör att aktörerna kan lämna rättvisande kostnadsförslag.
Du ska alltid skriva ett kontrakt med entreprenören som ska utföra arbetet. I avtalet ska det tydligt framgå vilket datum husbygget ska påbörjas och när det ska vara slutfört. På så sätt har du lagen på din sida om det skulle uppstå några missförstånd, oenigheter eller oförutsedda händelser med entreprenören. En del byggherrar väljer att anlita en advokat för att upprätta ett juridiskt bindande kontrakt.
Det är bra att ha en regelbunden kontakt med entreprenören under hela projekttiden. Det gör att ni kan utbyta tankar och diskutera eventuella ändringar under arbetets gång. Dessutom minskar ni risken för att det uppstår missförstånd eller konflikter. Det är dessutom smart att skriva in fasta datum för byggmöten i kontraktet eftersom det underlättar för dig som byggherre att hålla dig uppdaterad om hur arbetet fortlöper. Ett bra alternativ är att lägga byggmöten på samma datum som de olika delmomenten i husbygget ska vara färdigställda.
För att göra det enklare för dig att följa med i arbetet med husbygget kan du i kontraktet lägga in datum för när de olika delmomenten ska vara slutförda. Du gör helt enkelt en översikt över de olika delmomenten. Det gör det enklare för dig som byggherre att kontrollera att hantverkarna arbetar effektivt samtidigt som det ger entreprenören konkreta mål att planera arbetet utifrån.
Innan du påbörjar anbudsprocessen är det viktigt att du bestämmer dig för hur du vill organisera byggarbetet. Du kan välja mellan totalentreprenad och delad entreprenad. Vilket alternativ som du väljer beror på hur mycket tidigare erfarenhet du har av att organisera och koordinera byggprojekt och hur mycket tid du har att sätta av till arbetet.
Väljer du en delad entreprenad anlitar du olika företag som utför arbetet inom sitt arbetsområde. Det kräver mycket tid och energi från dig som byggherre om du måste skriva flera kontrakt och koordinera arbetet mellan alla inblandade hantverkare.
En totalentreprenad innebär att huvudentreprenören tar på sig ansvaret för att kontraktera och koordinera alla nödvändiga hantverkare. Du skriver bara ett kontrakt, med huvudentreprenören, och har också bara en kontaktperson att förhålla dig till. Företaget som tar totalentreprenaden utför i regel delar av arbetet själv och kontrakterar sina fasta underentreprenörer på de arbetsområden som de själva inte har kompetens för internt i företaget.
För ett så omfattande projekt som att bygga funkishus väljer majoriteten av byggherrarna en totalentreprenad som projektorganisering.
Vi rekommenderar att du är väl förberedd när du kommer till det första mötet med arkitekten. Har du en klar tanke om hur du vill att huset ska se ut gör du det lättare för arkitekten att rita huset så som du vill ha det. Ta gärna med dig inspirationsbilder som du kan visa för arkitekten. Du kan även ta upp eventuella önskemål gällande tekniska lösningar och material.
Om du behöver inspiration kan du besöka en eller flera bomässor, eller använda sociala medier som Instagram och Pinterest.
När du har kontaktat banken och fått finansiell rådgivning är det bra att sätta upp en realistisk budget för projektet. Budgeten ska innehålla:
Det är även en inrådan att du låter entreprenören stå som ansvarig för inköpet av det material som behövs för själva husbygget. Entreprenören har i regel lång erfarenhet av vilka material som är nödvändiga samt vilka mått och mängder som behövs. Hantverkare har även en god kännedom om kvaliteten på olika produkter. Eftersom entreprenören ofta använder sig av fasta återförsäljare av material har de i regel även tillgång till bra priser.
När du tar emot offerter från de olika entreprenörerna är det viktigt att du kontrollerar vad som ingår i det olika anbuden, annars kan du inte jämföra dem. Några entreprenörer tar med alla kostnader i projektet medan andra utelämnar poster som markarbete, gjutning av grund, projektering och enskilda material som köksinredning, kakel eller parkett. Var med andra ord noggrann när du läser igenom de olika kostnadsförslagen.
Du ska även ha klart för dig vad som ska ingå i offerten från arkitekten. Det vanligaste är att arkitekten börjar med att rita upp skisser som utgör underlaget till de ritningar och ansökningshandlingar för ett förhandsbesked eller bygglov, som skickas in till kommunen. Arkitekten utför i regel även de eventuella ändringar i bygglovet som byggnadsnämnden förelägger om och kan även stå som projektör för husbygget. En del arkitekter bistår även byggherren och följer upp arbetet under byggmomentet, men det arbetet ingår normalt sett inte i det första kostnadsförslaget.
En del byggherrar överväger att utföra delar av arbetet själv. Det kan vara ett sätt att försöka hålla ner utgifterna på men om du tar på dig arbete som du varken har kompetens eller tid för att genomföra kan det resultera i förseningar eller ett felaktigt utfört arbete. Därför är det viktigt att du ser realistiskt på dina kunskaper och den tid du kan investera i projektet. Om du väljer att utföra delar av arbetet själv är det viktigt att du avtalar exakt vilka arbeten som det gäller med entreprenören.
Några material tar entreprenören på sig att välja ut, andra har byggherren ansvar för. Det ger byggherren ett tillfälle att påverka slutsumman för projektet. Genom att jämföra produktpriserna från olika detaljister kan du hitta den återförsäljare som erbjuder det bästa priset för de produkter som du vill ha. Utöver priset ska du även titta på garantivillkor, bytesrätt och leveransvillkor.
Det är mycket arbete med att bygga ett nytt hus och det tar i regel över ett år från byggstarten till huset är inflyttningsklart. Därför är det viktigt att du och övriga i hushållet har någonstans att bo under tiden. Det är smart att hitta en bostad i närheten av byggplatsen eftersom det då blir lättare att besöka husbygget regelbundet, något som är en rekommendation att göra oavsett vilket byggprojekt som du håller på med.
Det kan vara en fördel att informera din arbetsgivare innan du påbörjar husbygget. Att bygga hus är ett tidskrävande projekt och därför kan det vara bra om din chef och närmaste kollegor känner till situationen. Under byggtiden är det viktigt att du besöker byggplatsen regelbundet och har en löpande kommunikation med entreprenören. Det är inte alltid möjligt att planera in byggmötena utanför arbetstid och i de fallen underlättar det om arbetsgivaren vet varför du behöver vara ledig någon eller några timmar då och då.
Det är viktigt att du väljer kvalitetssäkrade produkter, både till de in- och utvändiga arbetet på huset. Kvalitetsprodukter är i regel lite dyrare men i gengäld är de en mer lönsam investering i längden eftersom de håller bättre.
Väljer du produkter av låg kvalitet till det tekniska arbetet kan entreprenören neka till att lämna garanti på arbetet eller till och med vägra arbeta med materialet. Ska du stå för materialinköpet själv är det viktigt att du diskuterar materialvalet med entreprenören innan du köper in produkterna. Då minskar du risken för att entreprenören inte vill använda materialet.
För att göra arbetet lättare för både entreprenören och arkitekten är det bra om du har en klar idé om hur du vill att den in- och utvändiga utformningen av funkishuset ska se ut. Ju mer detaljerad du är desto lättare är det för arkitekten att utföra en ingående projektering. Det gör det även enklare för entreprenören att ge ett exakt och konkurrenskraftigt kostnadsförslag.
När entreprenören meddelar att arbetet är slutfört måste du utföra en slutbesiktning innan du kan flytta in i huset. Besiktningen ska utföras av en certifierad besiktningsman och personen har som uppgift att kontrollera att allt arbete har utförts i enlighet med gällande regelverk, och om så inte är fallet, dokumentera och påpeka det som är bristfälligt eller fel. Som byggherre ska du hålla inne med cirka 10 procent av kontraktsbeloppet till dess att entreprenören har åtgärdat de eventuella brister och fel som framkommit under slutbesiktningen.
När slutbesiktningen är klar och allt arbete är godkänt är det viktigt att du får slutdokumentationen från entreprenören. I dokumenten ska det stå vilket arbete som har utförts, vilka material som har använts och när de olika arbetena utfördes. Dokumentationen är nödvändig i samband med försäkringsärenden eller när du ska sälja huset.