Att bygga villa innebär ett stort och kostsamt projekt. Innan man går igång med den här typen av arbete hopar sig ofta frågorna. I den här artikeln förser vi dig som planerar att bygga villa med 15 tips inför det stundande byggprojektet.
Att man har ordning på finanserna är helt nödvändigt innan man drar igång med något arbete. Det behöver stå klart och tydligt för en hur mycket medel man har att tillgå för huset. Och när arbetet väl är igång behöver man se till att hålla sig innanför dessa budgetramar. För att verkligen säkerställa att man har finansieringen på plats bör man gå till banken för vägledning, samt för att förbereda för ett byggnadslån. I budgeten bör man lägga in en buffert för oförutsedda utgifter, motsvarande 10–20 % av den totala budgeten.
Innan man startar upp själva konstruktionsarbetet behöver man slå sig ihop med en arkitekt. Arkitektens uppgift blir sedan att utarbeta nödvändiga ritningar och vara behjälplig i samband med att du söker bygglov hos byggnadsnämnden i kommunen.
När man ska bygga villa kan det ta över ett år från det att man köpt sin tomt till dess att huset står på plats och är inflyttningsklart. Det finns stora fördelar med att finnas i närheten av byggplatsen, så att man kan komma förbi och se progressen med tätare mellanrum. Om man ska flytta från en ort till en annan, med många mil emellan, kan det vara en god idé att hyra en tillfällig bostad under byggperioden. Detta kan innebära en extra kostnadspost som behöver tas med i budgeten.
Lite förenklat kan man säga att man kan välja mellan att söka bygglov i ett eller två steg. I det fall som man planerar att bygga på en tomt i ett område som redan är detaljplanerat för bostadsbebyggelse, så kan man vara relativt säker på att man kommer att få bygga villa på tomten – inte vilken villa som helst, men något bostadshus som följer detaljplanen och områdesbestämmelserna som gäller för området. I det här fallet är det rimligt att man söker ett fullständigt bygglov direkt, i ett enda steg. Om man däremot bor utanför detaljplanerat område kan det vara lönt att applicera en tvåstegsprocess, och först ansöka om förhandsbesked. På så vis snabbutreds frågan kring om man kommer att få lov att bygga något bostadshus på tomten. Ges ett positivt förhandsbesked kan man sedan söka bygglov. Anledningen till att man kan vilja söka i två steg är alltså att man inte behöver anlita någon arkitekt innan man ansöker om förhandsbesked – detta görs då först efter man är säker på att tomten får bebyggas. Dessutom är väntetiden kortare och avgiften för själva ansökan lägre för ett förhandsbesked. Det kan vara en tråkig erfarenhet att först ha ritat upp ett hus, och ha lagt tid och pengar på en bygglovsansökan, om man sedan får reda på att tomten inte är godkänd för att bebyggas med bostäder.
Efter att man fått sitt bygglov beviljat behöver man invänta startbesked innan man får dra igång med något praktiskt arbete. Starbeskedet innebär att kommunen har godkänt byggherrens förslag till kontrollplan samt de tekniska handlingar som lämnats in.
För att resultatet ska bli bra är det avgöranden att man får med sig duktiga och pålitliga fackmän in i projektet. En viktig detalj i sammanhanget är att man gör en grundlig bakgrundskontroll innan man anlitar en aktör. Man bör verifiera att firman har certifieringar och nödvändiga tillstånd, en stabil ekonomi och goda vitsord från tidigare uppdrag, samt att man visar på en god kommunikationsförmåga under anbudsprocessen. Sammantaget indikerar bakgrundskontrollen hur goda förutsättningarna är för att aktören ska kunna ro projektet i hamn. Man bör alltid ta in anbud från flera aktörer under anbudsprocessen. Genom att göra det kan man jämföra offerterna avseende både pris och innehåll.
För att kunna få en mer exakt prisuppskattning är det viktigt att man får gjort en projektering av bygget. Underlaget från projekteringen kan sedan användas i anbudsprocessen, för att ge entreprenörerna en god bild av vad det är exakt som ska åstadkommas inom projektet. Efter projekteringen ska följande handlingar finnas på plats:
När man ska ta in entreprenörer och hantverkare i samband med att man ska bygga villa, är det att rekommendera att man satsar på att organisera projektet som en totalentreprenad. Detta innebär att man anlitar en enda entreprenör som tar ansvar för hela utförandet av bygget. Fördelarna med detta är många, och en av dem är att man då har en enda kontaktperson under hela projektet. Detta besparar dig både tid och energi, eftersom det blir så tydligt vem du ska vända dig till i alla frågor. Väljer man istället att utföra projektet som en delad entreprenad behöver man kontraktera flera firmor – en per fackområde. Som byggherre blir du då även projektledare för projektet, vilket gör att du behöver organisera och koordinera allt arbete som ska ske på byggplatsen, förutsatt att du inte överlåter det här arbetet till en extern tredjepart, alternativt överlåter ansvaret till någon av de involverade entreprenörerna.
Det är många byggherrar som vill vara med och bygga villa – både för att hålla nere kostnaderna, men också för att kunna vara tätt involverad i projektet. Ibland gör man sig emellertid en björntjänst, om man tar på sig uppgifter som man vare sig har kompetens eller tid till att utföra. Resultatet kan både bli fel, dyrbara förseningar och irritation i relationen till entreprenören. Innan man beslutar sig för att ta på sig några uppgifter bör man ha tänkt efter ordentligt och säkerställt att man har den tid och kunskap som krävs. Man bör alltid handskaka med entreprenören på förhand kring det arbete som man själv ämnar utföra.
Angående anskaffningen av material till projektet är det i princip alltid bäst att låta entreprenören hantera detta. Ett proffs har erfarenhet av att skatta materialåtgång på ett korrekt sätt och har även bättre möjligheter till att ordna med transport och förvaring av material. Inte sällan har de även bra rabatter hos sina leverantörer, som även kommer dig till gagn om du låter entreprenören stå för materialinköpen.
När man ska välja inredning till kök, parkett, kakel, inredning till badrummet, garderober och annan inredning till villan, så kan det ibland vara frestande att spara in genom att välja budgetalternativen. Det man bör ha med sig är dock att de billigaste varorna inte sällan har den kortaste livslängden. En något dyrare produkt kommer oftast till en högre kvalitet, vilket gör att man inte behöver renovera lika ofta. Sett över lite längre tid kan en kvalitetsprodukt alltså vara det plånboksvänligare alternativet.
När det kommer just till de produkter som man som byggherre oftast vill köpa in på egen hand – kök, golv, garderober, armaturer, etcetera, så finns det goda möjligheter till att spara pengar utan att tulla på kvalitén. Detta genom att jämföra priserna för den produkt som man vill ha hos olika byggvaruhus och leverantörer. Ta gärna internet till hjälp när du gör den här prisundersökningen. Med bara lite investerad egen tid framför datorn kan man ibland få ett relativt stort utslag på priset.
När man är igång med att bygga villa och ska välja material för inredningen, kan det vara bra att tänka tidlöst. Många tycker att det är lika viktigt att välja material som man kommer att vara nöjd med om fem år, som att man gillar dem idag. Väljer man en klassisk stil slipper man att byta ut materialen efter en onödigt kort tid. Man slipper också tröttna och få leva med en inredning som man är missnöjd med. Det kan även vara lättare att sälja bostaden vid en senare tidpunkt om man satsar på en klassisk stil. Väljer man att inreda i en mycket specifik stil så kan detta visserligen göra några få potentiella köpare mycket intresserade, men det kan samtidigt skrämma bort det större flertalet.
När entreprenören har slutfört byggarbetet är det viktigt att man får gjort en slutbesiktning. Detta gör man för att säkerställa att allt arbete blivit utfört på ett tillfredsställande sätt. I samband med så här stora projekt som att bygga villa, så är det rekommenderat att man tar hjälp av en oberoende besiktningsman som kan verifiera att allt arbete blivit korrekt gjort. Om besiktningsmannen hittar fel eller brister så ska man låta åtgärda dem innan man avslutar projektet. Kostnaden för besiktningen är liten i jämförelse med hur mycket problem som det kan bespara dig som husägare i framtiden. Det är normalt att man håller inne de sista 5–10 procenten av kontraktsbeloppet till dess att alla brister blivit åtgärdade.
Det är viktigt att man som byggherre har dokumentation på allt arbete som utförts under projektets gång, och man behöver därmed säkerställa att man får detta från entreprenören när arbetet är klart. Dokumentationen som man ska få sig tillsänd från entreprenören bör även beskriva alla de material som använts under byggprocessen. Se till att spara på alla kvitton som hör ihop med projektet och spara dem samlat på ett specifikt ställe. Detta kan underlätta saker och ting i det fall som du behöver skicka in underlag till försäkringsbolaget, eller i samband med en eventuell försäljning av bostaden.
När projektet är klart är det dags att få en värdering gjord av villan. Med en bättre värdering kommer ofta bättre lånevillkor, och amorteringskraven blir även lägre i det fall som den relativa belåningsgraden blir mindre.