I den här artikeln tar vi oss an 20 frågor som man bör tänka igenom om man funderar på att bygga garage.
Något av det första som man bör bestämma är om man vill skaffa ett monteringsfärdigt modulgarage eller om man vill resa ett specialbyggt garage på plats. Ett monteringsfärdigt garage fungerar som en byggsats där du får en leverans med ritningar och allt det material som krävs. I många fall erbjuder leverantören även monteringstjänster, men man kan också välja att sätta upp garaget på egen hand. Den huvudsakliga fördelen med ett monteringsfärdigt garage är priset. Det finns emellertid mycket litet utrymme till att välja utformning själv, och friheten är också begränsad vad gäller funktionalitet och material. Om du vill bygga garage i betong är det till exempel inte ett alternativ att beställa ett monteringsfärdigt garage. I de fall som man har specifika önskemål avseende lösningar och material bör man därför gå på ett specialbyggt garage. Inte sällan gör detta att man behöver ta in en arkitekt till hjälp.
Huruvida garaget ska byggas i direkt anslutning till bostaden eller som en separat byggnadskonstruktion är också en fråga som är värd en del överväganden. Att bygga ett kopplat garage innebär att man bygger ett specialanpassat garage, som inte går att få levererat i monteringsfärdig form. Det krävs ofta en större grad av samarbete med arkitekt när man ska bygga garage med direktanslutning till ett befintligt bostadshus. Det är även olika regler som gäller för fristående garage jämfört med att bygga ett kopplat garage. Till exempel säger de generella reglerna att man får bygga ett attefallshus på 25 kvadratmeter utan bygglov, som man kan använda som ett fristående garage. Man får endast bygga en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter lovfritt, i det fall som man hellre vill bygga ett kopplat garage. Vilka regler som gäller på kommunal nivå behöver du höra dig för med byggnadsnämnden i kommunen om, eftersom det kan finnas lokala utökningar eller inskränkningar av lovplikten. Det finns ytterligare konstruktionsregler avseende brandsäkerheten när det kommer till kopplade garage. En arkitekt vet mer.
Marknadsplatsen Byggstart.se har tagit fram statistik över vad olika byggprojekt kostar i genomsnitt. Den här statistiken säger att det kostar omkring 10.000 kr per kvadratmeter, med allt inkluderat. Det är många faktorer som kan bidra till att priset går upp eller ner jämfört med snittpriset. Bland dessa kostnadsdrivare finns materialval, användningsområde och markförhållanden.
Många funderar på vad ett garage kan tillföra fastigheten i form av ökat värde. Om värdeökningen blir större än de kostnader som projektet medfört eller inte, hänger på det område som du bor i, vilken stil som du byggt garaget i, samt om du lyckats hålla kostnaderna för byggnationen förhållandevis låga. I tillägg till en eventuell prisstegring vid en framtida försäljning, innebär ett garage sannolikt många praktiska fördelar för dig som bor på fastigheten.
Vanliga byggmaterial när det kommer till garage är lösvirke, betong och lättklinker, exempelvis lecablock. Det är även vanligt att man kombinerar trä med betong eller leca. Av dessa alternativ är det billigast att bygga garage i leca. Betong är i princip underhållsfritt, men är också dyrare när det kommer till konstruktionen.
Utöver att vara ett torrt och tryggt ställe att parkera bilen på, kan garaget också användas till att rymma förråd, hobbyrum eller verkstad. Ibland väljer man att konstruera en garagebyggnad i två etage, för att på så vis kunna bygga en lägenhet att hyra ut på ovanvåningen. För att garagebyggnaden ska kunna ge största möjliga värde är det bra att tänka igenom de behov som man har noggrant. Det blir alltid dyrare att göra förändringar i efterhand.
I det fall som man överväger en garagebyggnad i flera våningar kan man ha i åtanke att det inte bara går att realisera detta med ytterligare en våning ovan mark. Det går även att få till flera våningar genom att anlägga en källare under markplan. Det blir mer komplext att bygga – och därmed dyrare – i det fall som man väljer att bygga med ett källarplan, men det är ett alternativ. Särskilt tänkvärt kan detta vara i områden där detaljplanen sätter stopp för högre byggnader. Man bör dock ha med sig att det finns särskilda krav på en källare för att godkännas som bostadsrum, avseende utrymningsvägar, takhöjd och liknande.
Standarden på byggmaterialen har stor påverkan på slutpriset för garaget. I samband med att man projekterar för garaget behöver man bestämma sig för sådant som fasadbeklädnad, typ av tak och garageport. Utöver de här grundläggande materialvalen så kan även enskilda lösningar bidra till att trissa upp priset, som ifall man vill ha en extra bred garageport.
En specifik faktor som i många fall kan driva upp totalkostnaden när man ska bygga garage är markförhållandena på tomten. Om garaget ska placeras på berggrund kan arbetet med sprängning, grävning och planing bli betydligt mer omfattande än i det fall som tomten redan är relativt plan och har en grund av jord eller sand. Schaktning och annat markberedningsarbete står normalt sett för 10 % till 20 % av den totala kostnaden. Det finns emellertid ett betydande spann mellan de lägsta till de högsta kostnaderna i samband med markarbete. För att få en mer exakt skattning på vad markarbetet på din tomt kommer att kosta behöver du få ut en fackkunnig person på besiktning, kanske även genomföra en geoteknisk undersökning av vad som finns i marken.
Som en utgångspunkt kan man säga att attefallsreglerna medger att man kan bygga komplementbyggnader på upp till totalt 25 kvadratmeter i anslutning till sitt bostadshus utan bygglov, samt tillbyggnader på upp till totalt 15 kvadratmeter. Dock så finns det en hel rad kriterier som behöver vara uppfyllda för att ett byggprojekt ska gå under attefallsreglerna. Det är också upp till varje kommun att besluta om en lokalt utökad eller minskad lovplikt. På Boverkets hemsida hittar du en mängd generell information kring lov- och anmälningsplikten, samt undantag från dessa. Du hittar även Boverkets byggregler (BBR) på samma site. Det är dock högst rekommenderat att du även kontaktar byggnadsnämnden i kommunen för att höra dig för vad som gäller för ditt projekt, i just det område som du har din tomt.
Det finns flera sätt som man kan finansiera ett byggprojekt på. Först och främst kan man överväga om man har möjlighet att helt eller delvis bekosta projektet med eget kapital. Andra alternativ är att utöka bolånet alternativt ta ett byggnadslån. I sista hand kan man även titta på de konsumtionslån som erbjuds på marknaden. Emellertid avråds man generellt sett från att finansiera byggprojekt med konsumtionslån, i och med att den här typen av lån kommer med en mycket hög ränta. Vilken sorts lån som passar för dig och ditt projekt beror på din ekonomiska situation och storleken på projektet. Ta kontakt med din bank för att reda ut vilken finansieringsform som är bäst lämpad.
I de fall som man bygger ett kopplat garage, och inte ett fristående, räknas detta som en tillbyggnad till bostadshuset. Då kan man beviljas rotavdrag för delar av arbetskostnaderna. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
Man kan välja att köpa in material själv eller att låta entreprenören stå för inköpen. Det finns en rad fördelar med att överlåta anskaffningen av material till entreprenören. För det första står du då inte som ansvarig i det fall som det sker felköp eller inköp av fel kvantiteter. För det andra har entreprenörsfirmor ofta bra avtal med olika leverantörer, som ger dem material och byggprodukter till rabatterat pris. Sist men inte minst, har entreprenören bra koll på de produkter som finns tillgängliga på marknaden, och vet vad som utgör ett bra alternativ i det fall som förstahandsvalet skulle vara slutsålt eller har för lång leveranstid.
När man anlitar hantverkare har man möjlighet att kontraktera en enda firma som tar ansvar för alla fackområden, eller så kan man skriva kontrakt med en hantverksfirma per fackområde. Sistnämnda alternativet ger dig som byggherre en hel del merarbete, eftersom det då blir du själv som får ansvara för koordineringen mellan alla involverade firmor. Skriver man kontrakt med en entreprenör som ansvarar för allt utförandearbete kallas detta för totalentreprenad, alternativt huvudentreprenad. I vissa fall tar då totalentreprenören in underentreprenörer på de områden som de inte själva har kompetens för inom firman.
Inför anbudsprocessen behöver du sätta samman ett underlag för prissättning. Om garaget ska vara arkitektritat behöver du alltså först komma i kontakt med en arkitekt. När en detaljerad beskrivning av det arbete som ska utföras finns på plats, kan man påbörja arbetet med att kontakta hantverksfirmor. De aktuella firmorna kommer därefter vilja komma på platsbesök innan de slutligen kan komma med ett uppskattat pris eller ett anbud baserat på fastpris. Anbudsprocessen tar ofta uppemot en månad och ibland lite till. Se därför till att dra igång med anbudsprocessen i god tid innan planerad uppstart.
Det underlag som entreprenörerna ska använda för sin prissättning behöver i korta drag ge en beskrivning av det uppdrag som ska utföras. Här bör det finnas information om hur stort garaget ska vara, vilka material som ska användas, vilken typ av funktion som de olika utrymmena ska fylla, samt hur garaget ska placeras på tomten. När det kommer till specialbyggda garage krävs även att man bifogar arkitektens ritningar till underlaget. Ju noggrannare arbetet är preciserat, desto mer exakta och jämförbara blir de offerter som du får till dig under anbudsprocessen.
Det är rekommenderat att man hämtar in offerter från tre olika entreprenörer eller hantverksfirmor under anbudsprocessen. Detta gör att man får ett tillräckligt bra underlag för att bedöma vad som är ett marknadsmässigt pris, samt vad som normalt sett bör finnas inkluderat i ett anbud. Tänk på att alla anbud behöver komma från kvalitetssäkrade hantverkare för att vara vettiga att ta med i jämförelsen.
Det är värt att lägga lite extra tid på att få till en bra översikt av vad de olika anbuden omfattar. Ibland skiljer det sig åt vad som finns medtaget av de olika entreprenörerna. Detta kan bero på att uppdragsbeskrivningen tolkats olika eller att olika entreprenörer har olika kompetensområden. Mark- och grundarbete är ett exempel på en post som inte nödvändigtvis finns inkluderad i alla anbud. Utöver detta är det värt att notera att en del anbud kan vara baserade på fastpris, medan andra endast ger ett ungefärligt pris. När det kommer till den senare typen av prisuppgift tillåts slutpriset avvika med upp till 15 %. Vad gäller fastpris är det dock det offererade priset som du kommer att betala för det specificerade arbetet, oavsett de faktiska kostnaderna under projektet.
När man bestämt sig för en lämplig entreprenörsfirma och kommit överens, blir nästa steg att skriva ett bra kontrakt. Utöver priset för arbetet bör kontraktet även innehålla datum för uppstart, datum för färdigställande, samt förhållningsregler för hur eventuella oförutsedda kostnader och förseningar ska hanteras. Konsumentverket har användbara kontraktsmallar för inköp av hantverkstjänster och för entreprenadarbeten.
Innan man kan säga sig vara helt färdig med ett byggprojekt bör man få en slutbesiktning utfört. Till detta tar man gärna in en professionell besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar då att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regler och normer. Kom ihåg att du bör vänta med att betala ut den sista delen av kontraktsbeloppet till dess att slutkontrollen är genomförd.
Vi kan se att det är allt fler bostadsägare som vänder sig till Byggstart.se för att hitta entreprenörer. Detta är en tjänst som är gratis för privatpersoner som vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade entreprenörer för olika typer av bygg- och renoveringsprojekt.