Det är mycket populärt att renovera badrum, samtidigt är det ett av de mer kostsamma renoveringsprojekten som man kan företa sig. Av den anledningen är det extra viktigt att tänka igenom sina valmöjligheter noggrant och inte ta förhastade beslut. Det är visserligen ett komplext projekt med många involverade fackområden. Med god planering, duktiga hantverkare och en detaljerad budget är det dock fullt möjligt att ro projektet i hamn på ett kontrollerat sätt och med ett gott resultat. I artikeln hittar du 10 användbara tips som hjälper dig på vägen.
Planeringsfasen är ett viktigt steg på vägen när man ska snygga upp badrum. Definiera vilka funktioner som du vill ha i badrummet idag, samt vad du kan ha för behov i framtiden. Att renovera badrum är inget man gör ofta. Därmed bör man ägna en del tid till att säkerställa att man får ett badrum som är både funktionellt och praktiskt, och som har en trivsam stil som man kan leva med länge. Sätt upp en realistisk budget och planera inredning och materialval. När man ska renovera badrum i Stockholm behöver man vara ute i god tid när det kommer till att hämta in anbud från olika entreprenörer. De välrenommerade firmorna har inte sällan några månaders väntetid innan de kan dra igång med ett nytt projekt. Om du har utrymme i budgeten kan resultatet ofta förhöjas av att ta in en inredningsarkitekt i projektet. En inredningsarkitekt kan designa badrummet precis efter dina önskemål, samt utifrån en bred erfarenhet av att utforma badrum med smarta och skräddarsydda lösningar.
En totalrenovering är väsentligt dyrare än en uppfräschning av ytskikten. För att renovera badrum i Stockholm hamnar slutsumman för en totalrenovering vanligtvis omkring 200.000 kr och uppåt, medan en lätt renovering av ytskikten kan landa på ner mot 30.000 kr. Om det var mer än 15–20 år sedan som badrummet renoverades senast är det att rekommendera att man gör en totalrenovering, normalt sett. När man ska uppdatera badrum är de största problemen normalt sett inte de uppenbara och synliga. Under ytan kan det gömma sig problem med både mögel och andra fel. Om det finns läckor kan detta få påverkan på byggnadens konstruktion, vilket gör att den här typen av brister behöver åtgärdas omedelbart. I det fall som läckan funnits en längre tid kan skadorna bli stora, och åtgärderna därmed en dyr affär att genomföra. Om man emellertid vet med sig att badrummet inte har den här typen av brister, och allt redan är i ordning med ventilation och liknande, så räcker det med en ytlig renovering. Detta är ett både billigare och mindre komplext projekt.
När man ska göra ett så omfattande arbete som att renovera badrum så är det avgörande att man får med sig rätt folk in i projektet. Allt arbete i ett badrum måste följa Boverkets våtrumsnormer. Väljer man en entreprenör som är behörig eller auktoriserad för våtrumsinstallation kan man vara trygg med att vederbörande har den kompetens som krävs för att utföra arbetet korrekt. Dessutom har du då möjlighet att få kvalitetsdokument eller våtrumsintyg som bevis på att ditt nya badrum är fackmannamässigt utfört. Det är viktigt att ha kvalitet inom alla led, från rördragning till plattsättning och montering av inredning, och det kan vara svårt för den som inte är fackkunnig att veta hur man ska gå tillväga för att hitta hantverkare som man kan lita på. Just därför är det allt fler som väljer att vända sig till marknadsplatsen Byggstart.se. Byggstart är en gratistjänst som samlar kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverksfirmor på ett och samma ställe – allt för att det ska bli enklare för dig som byggherre att göra ett bra och säkert val.
När man ska renovera badrum i Stockholm är det alltid värt att ta in offerter från flera olika aktörer på samma uppdrag. Det är inte förrän man har flera anbud som man kan ställa mot varandra som man kan se vad som utgör ett marknadsmässigt pris, utifrån hur de olika aktörerna prissätter arbetet. Det är ovanligt att hitta större skillnader i pris när man ska renovera badrum – särskilt om man varit detaljerad i projektbeskrivningen. Prislappen kommer dock alltid variera något, och det kan också vara så att olika entreprenörer uppfattat uppdraget olika. Med flera offerter på handen kan man jämföra pris, kompetens och uppskattad tidsåtgång, och acceptera det anbud som svarar bäst mot de egna behoven. Var uppmärksam på om de olika aktörerna offererar ett fastpris eller endast anger en ungefärlig prisuppgift. En ungefärlig prisuppgift kan enligt lag överskridas med upp till 15 %.
En del tänker kanske att de hellre köper in byggvarorna på egen hand, för att därigenom spara pengar. Det kan vara lockande att tro att man kan minska totalkostnaderna genom att köpa budgetmaterial eller utnyttja kampanjer. Detta är dock inget som är att rekommendera eftersom många seriösa hantverkare kan komma att neka till att arbeta med material som de inte själva köpt in och godkänt. Bakgrunden till detta är att de ska kunna gå i god för arbetet – i enlighet med Konsumenttjänstlagen har man som beställare möjlighet att reklamera arbete i upp till 10 år. Detta gör att man som entreprenör behöver ha god kännedom om produkterna som används, för att veta att de kommer att hålla hela vägen. Ofta har entreprenörerna även bra avtal med sina fasta leverantörer, vilket gör att de inte sällan kan ge dig ett bättre pris på produkterna än vad du kunnat förhandla dig fram till om du köpte dem som privatperson. Som professionell har man dessutom en god översikt av vad som finns på marknaden och man vet vilka produkter som passar ändamålet.
Det vanligaste när man ska renovera badrum i Stockholm, är att man överlåter hela uppdraget till en och samma entreprenör. Det är flera fackområden som behöver täckas. Man behöver vanligtvis både våtrumsspecialist, rörmokare, plattsättare, målare och elektriker när man ska renovera badrum. Överlåter man projektet till en totalentreprenör slipper man ägna tid och energi till att ta in hantverkare inom vart och ett av de nödvändiga fackområdena, eller till att organisera och koordinera alla olika arbetsmoment. Det är viktigt att hantverkarna samarbetar och kommunicerar bra med varandra, och entreprenörer har ofta samarbetspartners som de är vana att arbeta tillsammans med och som de vet gör ett bra jobb.
Det finns flera anledningar till att man bör vara noggrann i utformningen av kontraktet med entreprenören. Det finns många saker som kan hända under ett byggprojekt och det är svårt att förbereda sig på allt. Av den anledningen är det en bra sak, ur båda parters perspektiv, att ha ett väl bearbetat, skriftligt avtal på plats innan projektet drar igång. Kom överens om hur ni ska hantera de olika situationer som kan uppstå under projektet. På så vis kan du undvika konflikter och oenigheter. Detta kan handla om förseningar av material från leverantören, att man upptäcker skador på badrummet som inte varit uppenbara tidigare, och liknande. För att det ska vara enklare för privatpersoner att utforma ett bra avtal vid inköp av hantverkstjänster eller vid entreprenad, har Konsumentverket tagit fram mallar för detta. Du laddar ner dem på Konsumentverkets hemsida.
I vissa fall krävs det bygglov eller bygganmälan för att renovera badrum i Stockholm. Det är i huvudsak tre olika fall som kan utlösa lovplikt eller anmälningsplikt: om man bryter en brandcell, om man gör ändringar i bärande konstruktion eller om man väsentligt ändrar användningen av ett utrymme. Fallet med en brandcell som bryts är i första hand relevant i det fall som man bor i ett flerfamiljshus i flera våningar och byter/flyttar en golvbrunn. Om det är aktuellt att ändra i bärande konstruktion i samband med att man renoverar, är det i regel tal om ett mer omfattande projekt. Samma sak gäller ändring av användning. Entreprenören har vanligtvis koll på om ett arbete kräver bygglov eller -anmälan, men eftersom reglerna varierar från kommun till kommun är det alltid rekommenderat att man också kontaktar byggnadsnämnden i kommunen, för att vara på den säkra sidan.
Innan man drar igång med sin badrumsrenovering är det viktigt att man är klar över de kostnader som man kan förvänta sig i samband med jobbet. Även om det är många av kostnadsposterna som kan regleras utifrån den standard och de lösningar som man väljer, är det också flera kostnader som man inte kan komma undan. När det kommer till badrum är det många byggtekniska moment. Därmed avråds man från att utföra arbetet på egen hand. Att få en ändamålsenlig fuktsäkring på plats är ett tidskrävande arbete som också kräver att man vet vad man gör. Eventuella rördragningar ska också göras på rätt sätt. Det kostar i genomsnitt omkring 230.000 kr att renovera ett badrum på 4 kvadratmeter. Även om detta kan verka dyrt för att så litet badrum är det i stort sett samma tekniska funktioner som behöver komma på plats som i ett större badrum. Av den anledningen sjunker kvadratmeterpriset drastiskt för efterföljande kvadratmetrar, och man kan räkna mellan 10.000 kr och 20.000 kr per kvadratmeter för eventuell ytterligare yta.
Glöm inte att du kan beviljas rotavdrag för att renovera badrum. En förutsättning för att få göra rotavdrag är att man tar in hantverkare för arbetet. I den här artikeln kan du läsa mer om vad som gäller för rotavdrag.
När man ska renovera badrum i Stockholm kan den väntade ökningen i bostadsvärdet överstiga renoveringskostnaderna – trots att det är ett kostsamt projekt. För att kunna visa på att badrumsrenoveringen utförts fackmannamässigt och enligt gällande regler och normer, är det viktigt att samla in all slutdokumentation efter att projektet är klart. Spara undan alla garantier och kontrakt, och se till att du får eventuellt våtrumsintyg eller BKR-dokument skickat till dig. Utöver detta bör du även ta in protokoll från den egenkontroll som elektrikern gjort av sina installationer. Allt detta är särskilt viktigt att ha till hands i samband med en försäljning – både värderingsman och mäklare kommer att vilja ha detta som grund för värdering och prissättningen av bostaden. Normalt sett är även köparen mycket intresserad av att få tillgång till dokumentationen. Potentiellt kan dokumentation och intyg göra hundratusentals kronor i skillnad på försäljningssumman.
Det är även viktigt att ha koll på dokumentationen i det fall som det skulle uppstå ett läckage eller annan skada. För att försäkringsbolaget ska vara villiga att betala ut ersättning för skadan behöver man kunna visa på att alla regler och föreskrifter efterföljts i samband med renoveringen av badrummet. Detta är särskilt strikt när det kommer till våtrum, jämfört med andra delar av bostaden. I dokumentationen behöver det också framgå vilka material och produkter som använts i samband med arbetet, så att man kan se att de är avsedda och godkända för våtrum. Detta är ytterligare ett argument för att överlåta inköpen till professionella hantverkare som kan reglerna.