Taket spelar en viktig roll när det kommer till att upprätthålla bostadens skick. Bland annat ska det skydda huset mot nederbörd och vind, samt förhindra brand. I Sverige blir hustaken utsatta för ett tufft klimat. Vintertid kan väderförhållandena göra att skador uppstår på dina takpannor. Av den anledningen är det viktigt att du undersöker taket med jämna mellanrum, och byter ut det innan det uppstår allt för omfattande skador. I den här artikeln har vi samlat 10 tecken på att man behöver lägga nya takpannor, och som man bör vara varse om.
Något av det första som man lägger märke till när man kontrollerar taket är eventuella skador på takpannorna. Om man hittar tegelpannor eller betongpannor som är spruckna bör dessa bytas ut. Sprickor i takpannorna kan göra att underlagstaket blir skadat, vilket i sin tur kan leda till fuktskador. Det är alltså viktigt att se över takbeläggningen med jämna mellanrum, för att identifiera och byta ut eventuella spruckna takpannor. Passa på att samtidigt kontrollera att underlaget är i gott skick.
Motsvarande råd gäller lösa takpannor. Dessa behöver tas ner och ersättas så fort man upptäckt dem. I områden som utsätts för mycket hårda vindar är det inte någon ovanlighet att man ser lösa takpannor. En skadad takläkt kan också vara orsaken bakom lösa tegel- eller betongpannor. En enda lös takpanna är allt som krävs för att regnvatten ska sippra in i konstruktionen, vilket kan få allvarliga konsekvenser för huset. När du undersöker ditt tak bör du se efter noggrant så att det inte finns skadade takpannor, eller takpannor som känns lösa.
Många husägare drar igång storslagna renoveringsprojekt, med omfattande fasadändringar till följd, men glömmer taket. Inte sällan krävs det också att man byter takpannor i samband med ett fasadbyte, för att taket och det övriga huset ska fortsätta att hålla en enhetlig stil. Inte minst gäller detta i samband med att man målar om fasaden i en ny kulör. De vanligaste färgerna på takpannor är rött eller svart, men de förekommer i varierande färg, material och finish. Ibland sätter detaljplaneringen av området begränsningar för valmöjligheterna, ibland kan dina preferenser som husägare få bestämma fritt. Ofta gör den här typen av uppgradering att huset blir mer attraktivt och stiger i värde, vilket är särskilt viktig i de fall som man avser sälja eller hyra ut bostaden.
Taknocken ska följa en rät linje. I det fall som taklinjen säckar ihop mot mitten kan detta vara ett tecken på strukturella skador. Det kan bero på att takläkten har börjat ruttna eller blivit försvagad av annan anledning. I samband med detta kan det vara läge för nya takpannor. Detta är vanligast på äldre tak och orsakerna kan vara många. Upprinnelsen kan vara hög exponering av fukt och riklig nederbörd, fel på material, dåligt genomfört arbete i samband med takläggningen, alternativt en för stor belastning av taket – inte sällan till följd av snö och is. Om taket börjat svikta är det viktigt att byta ut det snarast möjligt, i annat fall blir skadorna allt svårare att åtgärda.
Oavsett typen av takpannor eller annan takbeklädnad som man har, finns det alltid en viss risk för att väta ska tränga in och skadar underlagstaket. Även om underlagstaket, tillsammans med det primära taket, hjälper till att hålla taket torrt, så är det många husägare som inte tänker på underlagstaket i samband med att man ser över tillståndet hos taket. I huvudsak finns det två sorters underlagstak – förenklat underlagstak och bärande underlagstak. Ett förenklat underlagstak är något billigare, men också mindre robust och känsligare för skador.
I samband med att du kontrollerar taket bör du lyfta på några enstaka takpannor och undersöka underlagstakets status. Detta är särskilt viktigt i områden kring skarvar och genomgångar, eftersom det är här som skador ofta förekommer. Du bör titta efter såväl mindre hål som större revor, samt om underlagstaket har lossnat vid någon genomgång, som vid skorstenen till exempel. I vissa fall kan det vara lämpligt att lägga nya takpannor i samband med att underlagstaket är skadat och ska bytas ut.
Mossan trivs i områden med hög fuktighet och skugga. Den drar till sig väta och utvecklar rötter som på sikt kan åsamka taket stor skada. Över tid kan fukten leda till en ökad tillväxt av svamp och mögel. Detta kan i sin tur förorsaka hål i taket, med medföljande läckage. Utöver detta gör mossan att det blir farligt att gå på taket i och med att det blir halt. Sammantaget är det alltså viktigt att vara uppmärksam på eventuell överväxt av mossa, samt att ta han om den så fort som möjligt i de fall som man upptäcker mossa. I vissa fall kan det löna sig att lägga helt nya betong- eller tegelpannor på taket.
När ett läckage upptäcks är läget kritiskt. I sådana fall är det viktigt att lokalisera källan till läckaget och åtgärda skadan omedelbart. Ett tak som låts läcka under en längre tid kommer att orsaka stora skador på konstruktionen. Ju längre ett tak läcker, desto dyrare blir det att reparera skadorna. Ibland är det lätt att inse att taket läcker, genom att det droppar vatten eller att det bildas mörka fläckar. Många gånger är det dock svårare att upptäcka ett läckage. De kan finnas på ställen där man inte vistas, eller bara visa sig genom mindre, obetydliga fläckar i taket. Oavsett om fläckarna är stora eller små bör man alltid fixa en takläcka omedelbart. Om du misstänker att taket på ditt hus läcker kan du hålla utkik efter följande tecken:
Fuktangrepp kan vara särskilt allvarliga när det kommer till takets interna struktur. Interiört påverkas även huset rent estetiskt. Ännu mer allvarligt är kanske att fukt och mögel kan vara hälsovådligt. Det finns samband mellan fuktrelaterade problem och diverse olika luftvägsproblem, som ansträngd andning, hosta och astma.
Om huset utsätts för fukt under en längre period uppstår det förr eller senare rötskador på träverket. Med fuktskador kommer även svamp angrepp, vilket kan ha en ödeläggande effekt på husets stomme. Detta är de vanligaste orsakerna till rötskador:
Takets livstid beror till stor del på den typ av takbeklädnad som du har. Lite grovt kan man dela in takpannor i två olika kategorier: tegelpannor och takpannor av betong. Även om båda materialen är härdiga och slitstarka som takbeklädnad, varierar deras livstid något. Ett tak med betongpannor har en uppskattad varaktighet på omkring 40 till 60 år. Ett tak med tegelpannor förväntas dock hålla i omkring 60 till 80 år. Man bör dock vara observant på att det förekommer variationer även inom de båda kategorierna av takpannor. Man hittar takpannor av olika kvalitet, bland såväl tegel- som betongpannor, vilket kan ha viss påverkan på hållbarheten. Utöver detta är en del tak mer utsatta för slitage, som väder och vind, än andra. Ta reda på när taket blev utbytt senast. Om det börjar att bli länge sedan kan det vara läge att be en fackkunnig person att komma på besiktning av taket, för att på så sätt fastställa eventuella behov. Visar taket begynnande ålderstecken kan det vara förnuftigt att planera för en omläggning med nya takpannor.
Om taket är gammalt och takpannorna visar på slitage är det många som vill lägga ny takbeklädnad. Detta gäller även i de fall som takpannorna faktiskt fortfarande fyller sin funktion. Nya takpannor ger ett mer ordnat intryck av huset, vilket kan bidra till ett ökat värde på bostaden. Detta kan vara särskilt bra att ha i tankarna i de fall som du planerar för en framtida försäljning, eller bara tänker hyra ut.
När man ska lägga nya takpannor är det viktigt att få tag i kvalitetssäkrade entreprenörer som har både kompetens och erfarenhet av takläggning. Dessvärre finns det många oseriösa aktörer på marknaden och det är inte alltid lätt att veta vem som har det som krävs för att genomföra takbytet med ett lyckat resultat. Ett alternativ i sammanhanget – som stadigt växer i popularitet, är marknadsplatsen Byggstart.se.