Att utföra ett taklyft kan vara väldigt finurligt om man behöver utöka arealen i bostaden. Det kommer både leda till en ökning av boendekomforten och det ekonomiska värdet för huset. Projektet är dock väldigt omfattande och det gäller att man vet vad man ger sig in på. I den här artikeln delar vi med oss av 20 smarta tips till dig som överväger att höja tak.
En takhöjning kan vara en otroligt omfattande process, och därför gäller det att man har avsatt mycket tid till planeringen och projekteringen innan man drar igång. Taket uppfyller en viktig funktion för resten av huset, och det är en väldigt tung pjäs. Därför kan det vara ganska komplicerat att få till ett taklyft. Men om man har planerat projektet noggrant så höjer man sina chanser för att lyckas markant. Här gäller det också att man hittar hantverkare som förstår sig på hur man arbetar med bärande strukturer. Detta gäller både arkitekten och de hantverkare som ska utföra själva arbetet.
En arkitekt kommer kunna förenkla planeringsprocessen. En skicklig arkitekt som har kunskaper om bärande strukturer och förstår hur man bygger dessa, kommer kunna hjälpa dig att undvika fallgroparna som många går i, och hen ser även till att ni inte spenderar en massa tid på att utforska lösningar som i slutändan inte kommer fungera. Om man tar fram grundliga arbetsritningar kommer man också göra det lättare att få beviljat ett bygglov. Det blir även enklare för entreprenören att ge ett kostnadsförslag om man har ett detaljerat underlag, och banken kommer vara mer villiga att ge dig ett lån om de ser att ditt projekt är seriöst. När man använder sig av en arkitekt kommer man också kunna ta fram unika lösningar, vilket gör att man kan nyttja ytans potential till max.
När man ska sätta igång med ett byggprojekt är det viktigt att man har en tydlig bild över vad det kostar att genomföra det. Annars kan man inte säga säkert att man kommer kunna finansiera projektet. När det kommer till att höja tak så finns det många faktorer att ta hänsyn till, såsom bärande strukturer, hur högt man vill lyfta, samt vilken planlösning man vill ha. Ett taklyft kostar i genomsnitt runt 25.000 kronor per kvadratmeter, men det råder stora variationer mellan olika projekt eftersom komplikationsgraden varierar kraftigt, och alla bygger i olika standard.
Man måste också komma underfund med hur man ska finansiera projektet. Den lösningen som passar bäst skiljer sig åt mellan olika byggherrar. För vissa är det mest naturligt att dra nytta av eget kapital, medan andra inte har sådana summor som krävs på bankkontot. Då kan man överväga att utöka bolånet eller ta ett bygglån. Ett bygglån kräver noggrann planering som man kan visa upp för banken för att man ska bli beviljad den här typen av lån. Om du blir beviljad, så kommer lånet att ha högre ränta under själva byggfasen. När allt är färdigt och godkänt så brukar man dock lägga om lånet till en del av bolånet. Det alternativ som passar bäst för dig går inte att säga på rak arm. Hör av dig till banken i ett tidigt skede och kolla vilka alternativ som kan lämpa sig bäst för din ekonomi.
Att höja tak är ett stort och tidskrävande arbete. Det tar lång tid att säkerställa att väggarna och de bärande strukturerna är korrekt utformade, och man måste få fram detaljerade arbetsritningar samt färdigställa den nya våningen som kommer på plats efter arbetet är slutfört. När man ska ta sig an den här typen av projekt gäller det att ha realistiska förväntningar när det kommer till tidsåtgången. En erfaren fackman kommer kunna hjälpa dig beräkna hur lång tid det kommer ta, så diskutera gärna saken med arkitekten och entreprenören för att komma fram till en rimlig ponering. Innan man börjar planera så bör man räkna med att det tar minst sex månader att färdigställa bygget (med 3 månader för planering och bygglovsansökan, och 3 månader för att bygga den nya våningen).
Att höja tak är som sagt ett omfattande arbete, och det gäller att man har koll på vilka moment som tenderar att dra upp priset. Saker såsom byggets storlek och komplexitet, samt standarden på de material man använder, har alla en stor påverkan på priset. Även om ditt byggprojekt kommer få en hög prislapp så är det väldigt försvarbart eftersom du kommer få en betydligt högre funktionalitet i huset, och värdet kommer garanterat gå upp.
För att du ska kunna ha kontroll över utgifterna är det viktigt att du har utformat en noggrann budget. Den bör helst vara så detaljerad som möjligt, med utgifter indelade i många olika kategorier. Om man är noggrann med sin budget så har man större kontroll över kostnaderna löpande, och man kommer i ett tidigt skede bli uppmärksammad på om något kostar mer än vad man inledningsvis planerat för.
När man ska höja tak så gör man ändring i fasaden, förändrad bruksändring av yta, ökar taknockshöjden och utför ingrepp i bärande strukturer. Allt detta kräver på egen hand att man ansöker om bygglov, så när man utför allt på en och samma gång är det lika bra att börja planera din ansökan redan nu. Det är väldigt vanligt att arkitekten står som ansvarig sökare, och hen brukar ta ut en extra avgift för den här uppgiften men det är garanterat värt det.
Som en del av bygglovsansökan kommer kommunen att kontakta grannarna för att informera dem om dina byggplaner. Av den anledningen så är det viktigt att man beskriver projektet så detaljerat som möjligt så att grannarna kan avgöra i vilken utsträckning de blir berörda av bygget. Man har en till två veckor på sig att komma med invändningar till kommunen från det att man tagit emot informationen om byggprojektet. Om någon av grannarna har invändningar eller anmärkningar så måste man undersöka huruvida de är legitima och kräver åtgärder, eller om de kan ignoreras. Om du pratar med grannarna om ditt planerade projekt innan du skickar in din bygglovsansökan så minskar risken för att de motsätter sig projektet. Om de har åsikter om projektet som de tar vidare till kommunen så kan det dra ut på din ansökan.
Det är smart att du lägger in en egen post i budgeten för oförutsedda utgifter. Man kan inte alltid få koll på alla kostnader på förhand, och det kan hända olyckor när man minst anar det som leder till merkostnader. Om det är dåligt väder kan man t.ex. bli tvungen att pausa bygget. Materialleveranser kan bli försenade, eller så kan det uppstå problem med ens bygglovsansökan. Avsätt 10-20 % av den totala budgeten till oförutsedda kostnader.
Varje byggprojekt kräver att man anlitar skickliga hantverkare. Det kan vara svårt att på förhand veta hur man ska gå tillväga för att hitta kompetent folk, särskilt om man inte har någon utbredd erfarenhet från liknande projekt. Marknadsplatsen Byggstart.se gör det enklare för dig att hitta kvalificerade hantverkare. På deras hemsida får du tillgång till kvalitetssäkrade entreprenörer och hantverkare, och du blir automatiskt matchad med aktörer som har specialiserat sig på att höja tak. Om du vill lägga ut ditt projekt kan du [klicka här].
För att man på ett smidigt sätt ska kunna garantera att man får ett konkurrenskraftigt pris så måste man hämta in anbud från flera olika firmor innan man anlitar någon. Då kan du jämföra buden med varandra och välja ut den firma som erbjuder bäst kombination av kvalitet och pris.
Det lönar sig alltid att noga gå igenom innehållet i anbuden. Om du tagit in anbud från flera olika entreprenörer så ska du kolla vilka material och arbetsmoment som inkluderas, och för att de ska likna varandra så mycket som möjligt bör du ha överlämnat en utförlig projektbeskrivning. När man jämför anbuden ska man kontrollera att de innehåller samma arbetsmoment.
När man väl har bestämt sig för en entreprenör så gäller det att man är tydlig när man skriver kontrakt. För att undvika framtida konflikter och oenigheter bör man på förhand klargöra hur man ska hantera oväntade situationer och vem som ansvarar för vad. Detta kan exempelvis gälla vid sjukdom, förseningar eller andra saker som kan hända under projektets gång.
Många överväger att stå för materialinköpen på egen hand för att se om de kan få ner priserna, men man kommer aldrig uppnå samma fördelaktiga erbjudanden som en hantverkarfirma kan få. Entreprenörer och hantverkare har oftast fasta leverantörer som de brukar handla från, och de kan därför få ett lägre pris än vad du kan förhandla dig till på egen hand. Det är dessutom många hantverkare som ställer sig skeptiska till att jobba med byggvaror som de inte har köpt in på egen hand. När man inte känner till produkten så kan man inte heller gå i god för att den upprätthåller hög kvalitet. En hantverkare kommer alltid känna sig mer trygg med material de själva valt ut.
När man får en extra våning så finns det stora ytor att inreda så som man själv vill och behöver. Man kan t.ex. bygga ett kontor, ha ett rum dedikerat för hobbyverksamhet, ett extra sovrum, en ateljé, osv. Tänk igenom vad du vill använda ytan till så blir det lättare att köpa in möbler och inredningsartiklar.
En uthyrningslägenhet på vinden innebär att man får en extraintäkt samtidigt som värdet på bostaden ökar. Även om det kräver en del åtgärder som man annars slipper, så anses det generellt vara en god investering att bygga en uthyrningslägenhet eftersom den kommer kunna betala för sig över tid. Tänk dock på att det blir dyrare att bygga en uthyrningslägenhet när du höjer taket eftersom man måste installera badrum och kök. Värdeökningen man kan förvänta sig går inte heller att beräkna i förväg eftersom den beror på många variabler, såsom var i landet man bor samt hur stort man bygger.
Utforska möjligheten att utföra andra arbeten på huset i samma veva som du ska höja taket. Det finns många som väljer att energieffektivisera sina bostäder nu för tiden. När man utför ett taklyft så är det ett ypperligt tillfälle att också passa på att tilläggsisolera taket och huset i stort. Förutom att bidra till en mer behaglig och stabil inomhustemperatur sänker man uppvärmningskostnaderna när man tilläggsisolerar. Det finns också andra byggprojekt man kan utföra i samband med en takhöjning. Man kan t.ex. uppgradera den befintliga elanläggningen, installera vattenburen värme och putsa upp ytskikten i huset.
För vissa ingrepp som energieffektiviserar bostaden har man möjlighet att söka ekonomiskt stöd. Som privatperson kan man t.ex. få rotavdrag när man ska höja taket på bostaden för vissa delar av arbetet. I [den här artikeln] kan du läsa mer om hur man blir berättigad till avdraget. Du kan också ansöka om stöd från Energimyndigheten för en del åtgärder. Det tillkommer ständigt nya miljömässiga stöd, så kolla upp vad som gäller i dagsläget. I bästa fall kan du till och med utföra något som du inte tänkt på tidigare, om det ekonomiska stödet innebär att du inte spräcker din budget.
När man gör större ingrepp i bostaden så ska man alltid se till att man får all relevant dokumentation från hantverkarna när bygget är färdigt. Det är också viktigt att man sparar dessa på en säker plats. De kommer nämligen komma väl till hands om kommunen kommer på besök för att kontrollera att alla regler och föreskrifter har efterföljts. Det är också viktigt att ha dokumenten när man i framtiden ska sälja sin bostad. Dokumenten har en stor påverkan på hur mycket huset är värt, och om man inte kan bevisa att renoveringarna man gjort har utförts på ett fackmannamässigt sätt så kan man i vissa fall inte tillgodoräkna sig åtgärden som en värdeökning. Försäkringsbolag kräver också att arbeten som de försäkrar ska ha utförts enligt gällande regler och lagar.