Att bygga garage under marken kan vara ett praktiskt sätt för att utnyttja tomtens areal. I den här artikeln har vi samlat viktig information om hur man förbereder och genomför ett projekt av den här typen. Du kan bland annat läsa om vilka kostnader du kan förvänta dig samt hur man kan organisera projektet. Du får även tips om hur du hittar rätt entreprenör för att bygga ditt nya garage.
Att bygga ett garage under marken är ett omfattande projekt, och priset för ett sådant projekt beror på många olika variabler. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se kostar ett källargarage vanligtvis mellan 500.000 och 1.000.000 kronor. Denna summa inkluderar allt markarbete, samt kostnader för material och hantverkare.
Storleken på garaget är en viktig prisdrivare, och standarden på de material man använder har också en stor inverkan. Markarbetet är en oundviklig kostnad, och för vissa projekt blir den högre än andra. Markarbetet ligger vanligtvis på mellan 200.000 och 500.000 kronor, så generellt kan man säga att denna utgiftspost utgör mellan 40-50 % av hela projektet.
I tillägg till själva byggkostnaderna så tillkommer ansökan om bygglov. Detta går vanligtvis på mellan 70.000 och 150.000 kronor. Denna utgiftspost inkluderar bland annat:
För att entreprenörerna ska klara av att utforma ett realistiskt anbud är det viktigt att man har underlaget från arkitekten på plats innan man kontaktar hantverkarna. Det är också viktigt att man avsätter tillräckligt mycket tid för att utarbeta en detaljerad budget. Detta innebär att man ska skaffa sig en rimlig överblick över sin aktuella ekonomi, upprätta budgetramar för projektet, samt välja finansieringsmetod för projektet. Du kan läsa mer om vilka finansieringsalternativ som finns längre ner i artikeln.
Att bygga garage under marken är ett komplext projekt och det är helt avgörande att man anlitar kompetenta hantverkare till arbetet. Först och främst måste man anlita en arkitekt. Denna kan ansvara för att administrera bygglovsansökan till kommunen, och arkitekten tar även fram ritningar och projektplan för garaget.
Därefter måste man hitta en lämpad entreprenör. Det finns två sätt att organisera projektet på. Antingen kan man välja generalentreprenad vilket innebär att en entreprenör tar på sig ansvaret för att utföra och koordinera själva bygget. Huvudentreprenören utför vanligtvis delar av arbetet själv, och hämtar in underentreprenörer för de yrkesområden som de själva inte besitter kompetens för. Att organisera projektet som generalentreprenad medför mindre arbete för byggherren eftersom man slipper organisera arbetet mellan hantverkarna på egen hand, och man har bara en kontaktpunkt att förhålla sig till under arbetets gång. Var dock uppmärksam på att många väljer att skriva ett separat kontrakt med arkitekten som tar fram ritningarna och sköter bygglovsansökan. Om denna uppgift även blir entreprenörens ansvar så kallas organisationsformen för totalentreprenad.
Det andra alternativet är delad entreprenad. Detta innebär att byggherren själv ansvarar för organisering och koordinering av arbetet, och hen skriver enskilda kontrakt med entreprenörer inom alla berörda arbetsområden. För att detta ska vara lönsamt måste man ha både kapacitet och kompetens för att leda projektet på egen hand, såvida man inte också anlitar en extern projektledare. För källargarage utgör arbetet med markentreprenören och betongentreprenören bulken av projektet. Vissa firmor har kompetens för grund- och betongarbete internt, och då kan dessa vara väl lämpade för projektet. Utöver detta tillkommer även elektriker och snickare för arbeten med interiören.
I vissa fall kan man spara pengar på att välja delad entreprenad eftersom huvudentreprenören oftast gör ett påslag på 10-15 % på priserna från underentreprenörerna. Många upplever dock att denna kostnad betalar för sig själv eftersom man slipper ta på sig ansvaret för att alla arbeten ska vara färdiga i tid tills nästa moment sätts igång.
När man ska hitta entreprenörer till projektet finns det vissa kriterier man bör utvärdera. Man bör bland annat försäkra sig om att de aktuella kandidaterna har:
Om man vill komma i kontakt med kvalitetssäkrade hantverkare med relevant kompetens och erfarenhet kan man lägga ut sitt projekt på Byggstart.se. Då får man ta emot förpliktelselösa anbud från olika entreprenörer.
Om man planerar på att bygga garage under marken kan det vara bra att få en överblick över hur man går tillväga under och efter projektet. Här nedan hittar du en översikt över alla viktiga steg i processen:
1. Få en överblick över fördelar och nackdelar med garage under marken
Först och främst är det viktigt att formulera varför man vill bygga ett garage under marken. Även om det är ett dyrt projekt så kan det löna sig på längre sikt. En av anledningarna till detta är att de flesta garage under mark byggs i betong. Betong är ett material som kräver väldigt lite underhåll, och det har en väldigt lång hållbarhet. Den andra anledningen till att källargarage kan vara en god investering är att själva byggnaden inte tar upp särskilt mycket av tomtmarkens yta. Denna ytan kan då fortfarande användas till andra utbyggnader.
2. Boka möte med banken
Hör dig för med din bank så att du är helt säker på att du har pengarna som krävs för att bygga garage under marken. Att bygga ett sådant garage är ett dyrt projekt, och det är viktigt att veta på förhand att man kan finansiera projektet innan man börjar planera och anlita arkitekt.
3. Bestäm var garaget ska stå
Innan man hittar en arkitekt och börjar rita upp hur konstruktionen ska se ut så kan det vara bra att man har en uppfattning om var garaget ska placeras på tomten. Om man vill använda speciallösningar, såsom laddare till elbil eller specialtillverkad garageport, så är det viktigt att man förmedlar detta till arkitekten i ett tidigt skede.
4. Få koll på ansökningsprocessen
För att du ska kunna uppskatta hur lång tid projektet kommer ta är det viktigt att du sätter dig in i hur ansökningsprocessen för bygglov ser ut. Handläggningstiden för bygglov är vanligtvis 10 veckor, men om man måste komplettera sin ansökan kan handläggningstiden förlängas med ytterligare 10 veckor. Man bör också ta reda på om man måste ansöka om undantag från detaljplanen innan man skickar in sin bygglovsansökan.
5. Sätt igång med anbudsprocessen
I anbudsprocessen är det viktigt att kontrollera att entreprenörerna har tidigare erfarenhet av mark- och grundarbeten. Ju mer detaljerad projekteringen är desto mer precist kommer entreprenörens anbud att bli. Var uppmärksam på att det tar några veckor från det att entreprenören har varit på platsbesök tills de tagit fram ett kostnadsförslag.
6. Skriv ett juridiskt bindande kontrakt
När man fått in anbuden och beslutat sig för vilken firma man vill anlita så är det viktigt att man skriver ett ordentligt kontrakt med entreprenören. I den ska man bland annat redovisa för vilka hantverkare, markarbeten, tekniska arbeten och material som ingår i arbetet.
7. Bestäm möten med entreprenören
Det är smart att avtala fasta möten med entreprenören under projektets gång. På så sätt kan man upprätthålla en jämn dialog, vilket reducerar risken för att det uppstår missförstånd och oenigheter i projektet. Dessa möten kan sammanfalla med milstolparna i tidsplanen.
8. Gör en slutbesiktning
När entreprenören anser att arbetet är färdigt bör man genomföra en slutbesiktning med en extern besiktningsman. Denna person ska gå igenom bygget och kolla så att allt arbete är utfört enligt gällande regler och föreskrifter, och hen ska också påvisa fel och brister med bygget. Det är vanligt att hålla inne med den sista utbetalningen till entreprenören tills dess att alla fel har åtgärdats.
För ett så omfattande projekt som att bygga garage under marken är det extra viktigt att man investerar i kvalitet. Detta gäller både för valet av entreprenör och material.
Det rekommenderas att man låter entreprenören ansvara för inköp av samtliga material. Entreprenörerna har i regel fasta underleverantörer för sina material. Detta gör oftast att de har tillgång till exklusiva rabatter som privatpersoner inte kan nyttja på egen hand. Entreprenörerna har också koll på vilka material som lämpar sig bäst för projektet, och de vet hur man beställer in rätt mängd med rätt mått.
När det kommer till valet av garageport och liknande produkter kan man gå igenom beslutet med entreprenören då denne ofta har en god överblick över var man enklast skaffar de olika modellerna. Om man väljer att köpa in produkterna själv kan man spara några slantar genom att jämföra priserna hos olika leverantörer. Kom dock ihåg att det kan bli en dyr affär om man väljer att använda de billigaste modellerna.
Man bör inte påbörja ett projekt av den här storleken innan man har en finansieringsplan på plats. Det blir en väldigt dyr och jobbig affär om man halvvägs in i projektet märker att man inte har råd att slutföra det, och det kan leda till att man måste ta dyra lån som man inte har råd att betala av snabbt vilket i förlängningen leder till höga räntekostnader. Det finns generellt tre finansieringsmetoder som är aktuella när man bygger garage under marken:
1. Eget kapital: Om man har tillräckligt mycket pengar sparat så kan man finansiera projektet med eget kapital. Då slipper man förhålla sig till lån och medföljande räntor. Det är dock ingen självklarhet att man vill binda upp så mycket pengar i ett så omfattande projekt utan extern finansiering. Då kan välja att blanda olika lånemöjligheter med det egna kapitalet, eller helt förlita sig på lån.
2. Utökat bolån: Att utöka bolånet är ett vanligt sätt att finansiera byggprojekt på. Man kan oftast belåna bostaden upp till 85 % av dess värde, och räntan förblir i regel oförändrad när man utökar lånet. För att få tillgång till pengarna måste man göra en formell ansökan hos banken.
3. Konsumentlån: Det här lånet har den högsta räntan med råge. Konsumentlån förutsätter av den anledningen att man har en detaljerad återbetalningsplan efter projektet. Fördelen med lånet är att man inte behöver någon säkerhet, och man får in pengarna på kontot inom ett par dagar.
Det är viktigt att du får alla dokument på vilka typer av arbeten som utförts. Dessa dokument ska beskriva arbetsmetod samt vilka material som använts, och de inkluderar även garantibevis för relevanta produkter. I tillägg till dessa dokument kan det vara bra att spara alla fakturor man fått i samband med projektet. Dokument som kan vara relevanta är BRK-intyg samt egenkontroller för eldragning och VVS-arbeten.
Om man vill göra en ny värdering av bostaden så är det en stor fördel att man kan visa upp dessa dokument för banken. De fungerar som ett bevis på att arbetet har utförts enligt gällande regler och föreskrifter, vilket i sig ökar chansen för att man får en högre värdering. Ökat värde på bostaden medför också att man kan ta ett högre bolån. Dokumenten är också viktiga att ha i de fall man behöver nyttja sin försäkring, och de kan även förhöja försäljningspriset när du ska sälja din bostad.