Många drömmer om att bygga sin egen bostad. För att man ska kunna anpassa huset efter ens egna önskemål så gäller det att man hittar en skicklig arkitekt. Eftersom den här typen av projekt är väldigt stora och omfattande, så är det viktigt att man är noggrann i sina förberedelser. Här har vi tagit fram några tips till dig som vill komma igång och börja bygga en arkitektritad bostad.
Det är många val som ska tas under processens gång. Många kan föreställa sig vilket slags hus man vill ha redan innan man börjar leta efter en arkitekt, men man måste inte ha allt på plats redan på förhand. Arkitekten kommer komma med inspel och lösningar som kan göra att den ursprungliga idén får en helt annan form. Här är det viktigt att man tänker igenom alla variabler, och väger fördelar och nackdelar mot varandra för att komma fram till vilka lösningar som passar bäst i det nya hemmet.
Alternativet till att låta en arkitekt rita ens hus är att välja ett kataloghus. Även om det finns många användarvänliga och bra alternativ på marknaden så kommer man onekligen att begränsa sina möjligheter. Många tillverkare av kataloghus erbjuder möjligheter att anpassa bostäderna de säljer, men detta är begränsat till ytterst små modifikationer och man kommer inte kunna få det precis som man vill. Man är oftast också helt låst när det kommer till materialval. Det kan bli så att man hittar något som man är hundra procent nöjd med, men som inte går att utföra i de material man vill ha. Ett kataloghus går dock betydligt fortare att bygga, och det är oftast billigare än arkitektritade hus.
För att man ska få huset precis så som man vill ha det så måste man anlita en arkitekt. När allt är sagt och gjort så råder det inte så stora skillnader mellan sluträkningen för ett kataloghus och ett arkitektritat hus. En skicklig arkitekt vet också hur man får ut så mycket som möjligt av de rådande variablerna. När man kan anpassa huset efter tomtens förutsättningar så har man en unik möjlighet att utnyttja dagsljusinsläpp, utsikt och terräng.
Innan man sätter igång med själva byggandet så måste man ha ett bygglov på plats. Detta är oftast en del av arkitektens jobb, att ta fram alla nödvändiga dokument och ritningar som krävs för att man ska få bygglov. Man kan inte ansöka om bygglov för ett projekt av den här storleken på egen hand om man inte själv är en arkitekt eller har liknande kompetens. Man blir helt enkelt tvungen att ta in någon som ansöker å ens vägnar. Byggreglerna skiljer sig åt från kommun till kommun, och de begränsas av hur mycket av tomten man får bebygga, avståndet till grannarna, hur högt man får bygga, osv. Man skickar också ut ett grannehörande i samband med bygglovsansökan, och projektet måste godkännas av grannarna för att bygglovsansökan ska kunna hanteras smidigt. Om någon av grannarna motsätter sig bygget så gör man en utredning, och det kan ta väldigt lång tid att genomföra en sådan. Därmed lönar det sig att man står på god fot med grannarna, och att man lyssnar till deras önskemål och behov. Även om arkitekten har bra koll på vilka byggregler som gäller i den aktuella kommunen så kan det vara bra att höra av sig till kommunen på egen hand för att få koll på läget.
För att man ska få ett bra resultat måste man hitta skickliga hantverkare. Det kan hända att arkitekten har bra kontakter, men i regel är det upp till byggherren att hitta och anlita entreprenören på egen hand. Detta kan vara ganska utmanande, särskilt om man som byggherre är oerfaren och inte har jobbat med så här stora projekt förut. Det finns många skräckhistorier om oseriösa aktörer, och det är svårt att som lekman bedöma hantverkares kompetens och förmåga i anbudsfasen. Av den anledningen väljer allt fler att använda sig av marknadsplatsen Byggstart.se när de ska hitta hantverkare och entreprenörer till sina byggprojekt. Du kan lägga ut ditt projekt genom att [klicka här].
För ett så pass stort projekt som ett husbygge faktiskt är måste man bestämma sig för hur man vill organisera projektet. Det finns två entreprenadformer att välja mellan. Det rekommenderas att man organiserar projektet som totalentreprenad, särskilt om man som byggherre har begränsad erfarenhet av att leda byggprojekt. När man lägger upp det som totalentreprenad så har man bara en entreprenör att förhålla sig till, och denna entreprenören ansvarar för att hitta och ta in alla nödvändiga underentreprenörer som projektet behöver. Det finns många yrkesgrupper som ska involveras, och man behöver både elektriker, rörläggare och snickare, för att nämna några. Alternativet är en delad entreprenad. Då måste byggherren ta in företag för varje enskilt yrkesområde. Man måste också organisera och koordinera arbetet mellan alla de olika firmorna, och se till att de är färdiga med sina moment på avtalad tid. Många yrkesgruppers arbete överlappar också, och om det skulle uppstå några fel eller brister i arbetet så kan det vara svårt att utröna vem som är ansvarig. En totalentreprenör har oftast fasta samarbetspartner som de har tagit fram välfungerande rutiner med, och entreprenören bär allt ansvar om något skulle gå snett. För den extra risken och det administrativa arbetet brukar de ta ett påslag på runt 10 %.
Huruvida man har möjligheten att förverkliga byggdrömmarna eller inte beror ofta på priset. Enligt prisdatabasen på Byggstart.se så ligger genomsnittspriset på den här typen av projekt på ca 28.000 kronor per kvadratmeter. Här råder det dock enorma skillnader mellan olika projekt, och det är viktigt att ha i åtanke att det angivna priset är ett genomsnitt. Det är många faktorer man måste ta hänsyn till när man räknar på kostnaden, och därför är det ganska svårt att komma med några raka svar. Det finns dock många beslut man kan ta under projektets utformning som kan driva priset både upp och ner, men det finns även vissa faktorer som man inte har några stora möjligheter att påverka. Detta gäller t.ex. markförhållanden, hur stor bostad man behöver, och tomtens tillgänglighet.
När man ska bygga nytt tänker man generellt att man ska bo där under en lång tid framöver, och därför är det många som väljer att lägga lite extra pengar på att få det exakt så som man vill ha det. Även om det kanske finns billigare lösningar så kan det löna sig att välja de lösningar som bidrar till extra komfort och boendekvalitet. Dessa beslut dikteras nästan uteslutande av vilka ekonomiska förutsättningar man har, och det som vissa ser som helt essentiellt anser andra är ett slöseri med pengar.
Materialvalet utgör oftast en stor del av totalkostnaden. Här är det möjligt att påverka priset i väldigt stor utsträckning. Kostnaderna för att bygga själva skalet till huset kan man inte göra så mycket åt, men när det kommer till saker som ytskikt och tak- och fasadbeklädnad så kan man spara in många tusenlappar genom att välja lite billigare lösningar.
Det är vanligast att man överlämnar ansvaret för inköp av material till entreprenören. Många hantverkare ställer sig skeptiska till att jobba med byggvaror som de inte själva har köpt in. För att man ska få ett bra resultat så lönar det sig om man jobbar med produkter man känner till. De kan inte heller gå i god för kvaliteten när de inte känner till materialet. En hantverkare har både kunskapen och erfarenheten som behövs för att hitta bra produkter, och de vet även vilka volymer som krävs för den här typen av projekt. De byggvaror man behöver brukar också bli lite billigare om man överlåter ansvaret till entreprenören. Detta beror på att hantverkare oftast har fasta samarbetspartners som de köper in material från. Genom bra avtal får de erbjudanden och rabatter som man inte kan komma åt som privatperson, och deras inköp till ditt projekt brukar vara en del av betydligt större ordrar.
För att man ska veta vilka lösningar man har råd att använda sig av måste man ha koll på budgeten. Ju tidigare man säkrar finansieringen desto bättre kan man planera projektet och hitta lösningar man känner sig bekväm med. Vilka möjligheter man har till hands är olika för alla, och beror på hur den personliga ekonomin ser ut samt vilket förhållande man har till banken.
Det är absolut enklast att finansiera projektet med eget kapital. Det är dock väldigt få som har tillräckligt mycket pengar på sparkontot för att finansiera ett så här stort bygge. Därför brukar man hitta en lösning där man kombinerar egna pengar med lån. Det vanligaste sättet att finansiera den här typen av byggen på är genom att ta ett byggnadskreditiv. Här tar banken tomten som pant, och de har därmed rätten att ta över tomten om projektet inte blir färdigställt. För att man ska få det här lånet måste man planera projektet noga, och man måste helst också kunna ta spjärn för oförutsedda utgifter genom att avsätta 10-15 % av budgeten för ändamålet. Pengarna betalas ut löpande i takt med att man får fakturor inom projektet. På grund att risken är högre för banken blir också räntan något högre än för ett bolån, men så fort huset är färdigt så omvandlas lånet till ett bolån, där huset är säkerheten istället för tomten.
När man ska bygga en ny bostad så bör man försöka göra den så energieffektiv som möjligt. Detta gör bostaden miljövänlig, och man kommer även spara in pengar på huset över tid. Lågenergifönster, vattenburen värme och solceller är exempel på energieffektiva lösningar. När man förbrukar mindre energi på uppvärmning så blir elräkningarna billigare. Över hälften av strömmen vi förbrukar går till uppvärmning, så därför lönar det sig att reducera dessa utgifter. Att installera solceller kan göra att man får rätt till stöd från Energimyndigheten, och i framtiden kan även andra ingrepp ge rätt till bidrag.
Att energieffektivisera bostaden ger mer än bara ekonomiska fördelar. Vattenburen värme i golvet ger en mer behaglig och jämn inomhustemperatur, och man behöver inte heller värma upp vattnet till höga temperaturer. Eftersom golvytan är betydligt större än t.ex. en radiator så måste man inte komma upp i samma temperaturer för att få ett behagligt klimat. Solceller som byggs in i fasaden och på taket gör också att man sparar in pengar på material samtidigt som man producerar sin egen ström. Med lågenergifönster är man inte lika utsatt för drag, och bra isolering reducerar risken för fuktskador. Därmed får man också ett bättre inomhusklimat, mindre hälsoplågor och högre boendekvalitet.