När du ska bygga hus är det många frågor som dyker upp och som du vill ha besvarade. I den här artikeln ger vi dig svar på frågorna hur du hittar rätt hantverkare, hur du gör för att ansöka om bygglov och vilka kostnader du kan förvänta dig. Vi ger även tips om vad du kan göra för att hålla nere kostnaderna.
En bra och noggrann planering är viktig för alla byggprojekt. För att få ett bra slutresultat är det ett måste att lägga ner tid under planeringsstadiet. När du har tagit beslutet om att bygga ett modernt hus är det klokt att anlita en arkitekt så tidigt som det är möjligt. En arkitekt kan komma med förslag på olika lösningar och möjligheter som du själv kanske inte har tänkt på och ge dig en bild av hur det färdiga huset kommer att se ut.
Många har redan tomten klar och det är alltid bra att anpassa huset utifrån tomtens förutsättningar och ta hänsyn till de för- och nackdelar som terrängen erbjuder. Här kan arkitekten komma med förslag och nya infallsvinklar, till exempel gällande dagsljusinsläpp, utsikt och väderstreck. Utöver det är det även bra att ta hänsyn till området som tomten ligger i och hur tomten är utformad.
För att projektet överhuvudtaget ska vara genomförbart är det viktigt att du tar reda på vilka kostnader som husbygget kommer att innebära. Om du ska kunna hålla reda på alla olika kostnader måste du sätta upp en detaljerad budget där varje utgift får en egen post. Om du delar upp allt arbete i mindre delområden, exempelvis efter varje hantverksområde, har du bra kontroll över situationen ifall någon åtgärd skulle bli dyrare än planerat. Då har du även möjlighet att göra nödvändiga justeringar på andra områden utan att det äventyrar hela projektet.
Det är många krav och regelverk som du måste hålla ordning på och förhålla dig till när du ska genomföra ett projekt av den här storleken. Du måste ansöka om bygglov och det lönar sig att ha det klart så tidigt som möjligt. Utöver det måste du även ha en projektör som ansöker om bygglov för din räkning. Det är ett uppdrag som arkitekten eller en konstruktör vanligtvis tar på sig. Om du redan har kontakt med en arkitekt som känner till projektet kan det förenkla processen. Det krävs många dokument och ritningar som ska bifogas med en bygglovsansökan, ett arbete som projektören ska ha betalt för. Utöver det tillkommer avgiften för bygglovet, en kostnad som varierar från kommun till kommun.
Det är viktigt att ha finansieringen löst så tidigt som möjligt under planeringsfasen. Vilken finansieringsform som är optimal skiljer sig mycket åt mellan olika projekt. Det som fungerar för en byggherre är en omöjlighet för en annan. Det lättaste sättet att finansiera bygget på är med hjälp av eget kapital, dock är det inte många husbyggare som har möjlighet att spara ihop de summor som krävs för att bygga ett hus. De flesta väljer därför att delfinansiera projektet med sparkapital och täcker upp resten med ett lån. Genom att använda eget kapital behöver du inte låna lika mycket och kan därmed även minska räntekostnaderna som alltid medföljer ett lån.
Byggnadskredit är ett vanligt finansieringssätt bland de som ska bygga moderna hus. Banken följer upp bygget noggrant för att säkerställa att pengarna används till det som de är avsedda för och att projektet utförs i enlighet med den överenskomna tidsplanen. En byggnadskredit betalas ut efterhand som utgifterna tillkommer och banken har det nya huset som säkerhet för lånet. På grund av risken är räntan högre på en byggnadskredit än ett vanligt bostadslån, men när huset är färdigt lägger banken i regel om byggnadskrediten till ett bolån med en lägre ränta.
Valet av entreprenör har stor inverkan på slutresultatet. Därför är det viktigt att leta reda på och anlita erfarna hantverkare som kan utföra arbetet, men många vet inte hur de ska göra för att komma i kontakt med skickliga hantverkare. Utbudet kan vara överväldigande och det är inte lätt att veta vem du ska välja. För att vara säker på att du kommer i kontakt med en aktör som har hög kompetens och bra referenser kan du använda dig av marknadsplatsen Byggstart.se. Du kan lägga ut ditt projekt genom att [klicka här].
Det lönar sig alltid att kontakta flera entreprenörer och begära in offerter oavsett vilken typ av byggprojekt som du håller på att planera. Om det ska bli ett bra och smidigt genomförande och ett bra slutresultat är det många parametrar som ska harmoniera med varandra. Det handlar bland annat om att båda parter har en gemensam uppfattning om projektet, tidsåtgång och personkemi. När du har flera offerter att jämföra med varandra kan du även dubbelkontrollera vad som ingår, beräknad tidsåtgång och pris. Det är lättare att se om du får ett konkurrenskraftigt pris om du har flera kostnadsförslag för ett och samma projekt.
Du har två alternativ att välja mellan: totalentreprenad (även kallat utförandeentreprenad) och delad entreprenad. Väljer du att organisera husbygget som en totalentreprenad är det ett företag som tar på sig ansvaret för att utföra och projektleda allt arbete. Vanligtvis är det ett snickarföretag som tar totalentreprenaden och kontrakterar alla nödvändiga underentreprenörer samt koordinerar arbetet mellan de olika hantverkarna. Vid en delad entreprenad är det du som byggherre som måste anlita alla hantverkarna och ta hand om koordineringsarbetet. Det innebär att du har ansvaret om någon av hantverkarna inte påbörjar eller slutför sitt uppdrag i tid. Hantverkarna ska ha betalt för arbetstiden även om de måste vänta på att någon annan aktör ska slutföra sin del av arbetet, något som kan bli kostsamt. Det gäller alltså att ha erfarenhet av projektledning om du väljer en delad entreprenad. En aktör som är van vid att verka i rollen som totalentreprenör har ofta fasta underentreprenörer som är vana vid att arbeta ihop. Skulle det uppstå förseningar är det totalentreprenören som har ansvaret för att lösa problemen. För att täcka upp kostnaderna för det administrativa arbetet gör totalentreprenören i regel ett påslag på 10 - 15 procent på priset för underentreprenörerna.
Det är många variabler som inverkar på hur mycket projektet kommer att kosta. Några av dem är svåra att påverka priset på, det gäller till exempel markförhållanden och tillgänglighet till tomten. Andra faktorer kan du däremot påverka med dina egna val, som till exempel antalet badrum eller vilken ytterfasad huset ska ha. Genomsnittspriset för att bygga moderna hus ligger på 28.000 kronor per kvadratmeter men observera att priset varierar mycket från projekt till projekt.
Många byggherrar vill bygga ett energieffektivt hus. Uppvärmningskostnaderna står för ungefär hälften av energikostnaderna för ett hus och genom att minska energibehovet går det att spara mycket pengar. Genom att välja en förnyelsebar energikälla, till exempel installera solceller eller bergvärme, går det både att producera egen el och minska uppvärmningskostnaderna.
När du installerar solceller kan du ansöka om installationsbidrag, så kallat solcellsstöd, från Energimyndigheten. Med en solcellsanläggning är det även möjligt att sälja överskottet på den el som anläggningen producerar till ditt elnätsbolag.
När du bygger ett nytt hus är du fri att utforma fastigheten precis som du själv vill, men det lönar sig att tänka praktiskt. Såväl behov som önskemål kan ändra sig med tiden och även om det i dagsläget kan verka som en bra idé att bygga ett hus med flera badrum, är det inte säkert att det samma gäller om några år. Ett stort hus är även synonymt med ett större underhållsbehov. Om det finns barn i hushållet som är så gamla att de kommer att flytta hemifrån om några år, behöver de kanske inte ett badrum för sig själva. Du ska även tänka på att även om kroppen fungerar bra i dag är det inte säkert att den kommer göra det för evigt och att det då är skönt att inte behöva gå i fler trappor än nödvändigt, helst kanske inte några trappor alls. Samtidigt är det även en fråga om försäljning, när det dagen kommer, och då kan det löna sig att ha ett hus som är attraktivt för en bred målgrupp av potentiella köpare.