Att bygga ett garage intill huset kan vara ett smart sätt att utnyttja tomtens areal. När du ska bygga ett garage intill huset har du betydligt mer omfattande regelverk att förhålla dig till än om du ska bygga ett fristående garage. I den här artikeln kan du läsa om hur du förbereder projektet med att bygga garage intill huset på bästa sätt. Vi tittar även närmare på vilka faktorer som påverkar priset mest och vad du kan göra för att hålla nere kostnaderna. Utöver det får du också information om vad som bör finnas med i anbudet från entreprenören.
Kostnaden för att bygga ett garage intill huset varierar beroende på den tänkta storleken på garaget, materialval och hur komplicerat arbetet är. Normalt sett ligger priset för ett specialanpassat garage mellan 7.000 och 15.000 kronor per kvadratmeter. Ett garage som ligger i direkt anslutning till huset ligger normalt sett på den övre delen av prisskalan. Priset inkluderar alla fackkunniga, hantverkare och material som ingår i projektet.
Att bygga ett garage i direkt anslutning till huset är även mer komplicerat än att bygga ett fristående garage eftersom det ställer andra krav på projektering, konstruktion och material. Här nedanför kan du läsa några exempel på vilka parametrar som bidrar till att öka slutsumman för ett garage som byggs i direkt anslutning till en befintlig fastighet:
Eftersom ett garage i direkt anslutning till huset har flera tekniska krav har du som byggherre mindre möjligheter att påverka priset än om du bygger ett fristående garage. Du kan dock spara lite pengar när du väljer material, olika lösningar på tekniska krav och genom att anlita skickliga hantverkare som erbjuder konkurrenskraftiga priser.
Det är viktigt att du på förhand har satt upp en budget för garagebygget så att du vet hur stora ekonomiska medel du har att röra dig med. Du bör även sätta upp strikta budgetramar för att undvika att kostnaderna löper iväg och projektet blir dyrare än vad du har råd med. Det är även ett klokt drag att kontakta banken och få ett lånelöfte innan du börjar planera projektet.
Det ställs en rad tekniska krav när du ska bygga garage intill huset. Därför är det också ett måste att anlita erfarna och kompetenta hantverkare som kan utföra projektet.
Du måste i regel anlita en arkitekt när du ska bygga ett garage som ligger i direkt anslutning till huset. Arkitekten gör de nödvändiga ritningarna och står för projekteringen. Det är ett smart drag att klara av projekteringen innan du anlitar några hantverkare.
När arkitekten är färdig med projekteringen är nästa steg i processen att begära in anbud från olika entreprenörer. Det finns dessvärre många oseriösa aktörer på marknaden och därför är det viktigt att veta vad du ska titta efter. Du ska undersöka företagets ekonomi, kapacitet, certifieringar och kommunikationsförmåga.
Det är en rekommendation att du begär in anbud från olika entreprenörer. På så sätt kan du jämföra de olika kostnadsförslagen mot varandra och få en realistisk bild av vad som är ett korrekt marknadsmässigt pris.
När du ska organisera projektet skiljer man vanligtvis mellan två alternativ:
Om du inte har erfarenhet av att projektleda byggarbeten är det en rekommendation att du väljer totalentreprenad. Det tar mindre av din tid i anspråk och kräver mindre planering och uppföljning från byggherrens sida. Dessutom har du en projektledare som har huvudansvaret, vilket gör att du kan försäkra dig om att arbetet utförs på ett effektivt sätt och inom de överenskomna tidsramarna.
Oavsett vilken entreprenadform som du väljer är det viktigt att hitta de entreprenörer som är bäst lämpade för ditt projekt. Ett allt mer populärt alternativ när husägare ska hitta hantverkare till olika byggprojekt, är att de lägger upp sitt projekt på Byggstart.se. Där kan du komma i direktkontakt med kvalitetskontrollerade entreprenörer och hantverkare.
Det är viktigt att du förbereder projektet så mycket som möjligt och i god tid innan du påbörjar projektet. Det första som du ska ta reda på är om projektet är bygglovspliktigt.
Så fort tillbyggnadens totalarea överskrider 15 kvadratmeter måste du ansöka om bygglov. Det beror på alla de tekniska krav som ställs på en tillbyggnation. Det kan ta upp till två månader att få bygglovet godkänt så det är bra att påbörja arbetet med handlingarna som måste bifogas bygglovet så tidigt som möjligt.
Det kan ta ett tag att hitta rätt entreprenör till uppdraget. Därför är det en rekommendation att börja processen med att begära in anbud från de aktuella aktörerna så tidigt som möjligt. Processen tar i regel 2-3 månader. Om du överlåter materialinköpen till entreprenören är det klokt att skriva kontrakt tidigt eftersom entreprenören då kan köpa in det nödvändiga materialet så att det finns på plats vid byggstarten.
Ska du som byggherre ansvara för materialinköpet måste du göra inköpen i god tid för att säkerställa att allt material levereras i tid och finns tillgängligt det datum som projektet ska påbörjas. Leveranstiden kan varierar mycket för olika material och det händer även att olika produkter är tillfälligt eller permanent slutsålda. En hantverkare har bra erfarenhet gällande vilka material som har lång leveranstid och vilka produkter som kan fungera som ett alternativ ifall någon vara är slutsåld på lagret. Dessa är goda anledningar till varför man ska låta hantverkarna stå för inköpen.
När du ska bygga ett garage intill huset är det ett måste att garaget anpassas efter husets konstruktion. I och med det måste du anlita en arkitekt som kan stå för ritningar och projektering. Ta kontakt med olika arkitektbyråer i god tid före byggstarten.
När det kommer till att bygga ett garage intill huset är det sällan en fördel att köpa in materialet själv. Det ställs många tekniska krav på byggarbetet och av den anledningen är det smart att dra nytta av entreprenörens expertis när det är dags att köpa olika byggvaror och övrigt nödvändigt material.
En erfaren hantverkare vet vilka material som behövs till de olika arbetena som ingår i projektet och vilka material som är bra att jobba med. Entreprenören använder sig i regel av fasta underleverantörer, något som ger en trygghet gällande kvalitet och leverans, samtidigt som det gör det möjligt för hantverkaren att förhandla sig till lägre priser och mängdrabatter.
Om du låter hantverkaren ta över ansvaret för inköpen av de olika produkterna undviker du problem som:
Vill du ändå köpa in materialet själv är det viktigt att du redan i förväg tar upp det här med entreprenören. På så sätt kan du ta hjälp av hantverkarna för att mäta upp byggplatsen och göra en lista som du kan använda för att köpa in rätt material och i rätt mängder.
Det är viktigt att du har finansieringen i ordning innan du sätter igång med byggprojektet. Då vet du att du har de pengar som krävs för att kunna genomföra projektet så som du har tänkt. Har du tillräckligt med eget kapital kan du använda den bufferten för att finansiera projektet. Genom att undvika att ta lån behöver du heller inte bekymra dig för de räntekostnader som följer med lånet.
Behöver du ta ett lån för att helt eller delvis finansiera projektet har du flera alternativ att välja mellan. Om du har ägt din bostad i flera år kan det vara en fördel att göra en ny värdering av huset innan du påbörjar projektet med att bygga ett garage. En ny värdering kan resultera i att du får ett högre lånelöfte eller en lägre ränta. Höjer du ditt befintliga bolån får du samma ränta för det nya lånet som det du redan har, något som är en klar fördel ekonomiskt sett. Du kan låna upp till 85 procent av husets värde när du höjer ditt bostadslån. För att höja bolånet måste du skicka in en ansökan till banken.
En annan möjlighet är att ta ett konsumentlån. Den typen av lån har dock en betydligt högre ränta än ett bolån. Av den anledningen är det klokt att undvika ett konsumentlån om det inte är så att du måste ha tillgång till pengarna omedelbart och att du vet med dig att du kan betala tillbaka lånet på kort tid. Eftersom det inte krävs någon form av säkerhet för ett konsumentlån tar det bara en eller ett par dagar innan pengarna finns på ditt konto.
Kom ihåg att oavsett vilket sätt du väljer att finansiera projektet på måste du ha en bra finansieringsplan. Den ska bland annat innehålla hur mycket projektet kommer att kosta, hur mycket du behöver låna och hur mycket du ska amortera på lånet varje månad när projektet är slutfört.
Det är viktigt att skriva ett detaljerat och juridiskt bindande kontrakt med den entreprenör som du väljer att anlita innan byggarbetet påbörjas. Det är för att du som byggherre ska ha en försäkring om det skulle uppstå oförutsedda händelser under projektets gång eller efter det att arbetet är slutfört samtidigt som ett kontrakt minskar risken för missförstånd och oenigheter. Oavsett hur bra relation du har med entreprenören ska båda parter alltid skriva på kontraktet.
Kontraktet ska innehåll de tidsramar inom vilka garagebygget ska utföras och totalsumman för arbetet. Det är även en rekommendation att du och entreprenören gör en gemensam tidsplan som en bilaga till avtalet. Då har alla inblandade en tydlig översikt över vilka datum som gäller för när de olika delmomenten ska vara påbörjade och slutförda. Om det är ett komplicerat projekt som tar lång tid att genomföra kan det även vara en fördel att lägga in fasta datum för möten där byggherre, entreprenören och eventuell projektör medverkar och diskuterar det pågående arbetet.
Ska du göra en del av arbetet själv är det viktigt att du skriver in det i kontraktet. Entreprenören lämnar inte någon garanti på det arbetet som du som gör själv, varför du ska diskutera saken med entreprenören före byggstarten så att du kan få arbetsuppgifter som passar din kompetens.
Alla byggprojekt som kräver bygglov måste slutbesiktigas av en extern besiktningsman. När slutbesiktningen är utförd och eventuella brister eller fel är åtgärdade betalar du den sista delen av kontraktsbeloppet, cirka 10 procent, till entreprenören.
Det är även viktigt att du får all dokumentation för projektet när arbetet är slutfört. Dokumentationen ska innehålla allt arbete som har utförts och vilka material som har använts.
När du bygger ett garage i direkt anslutning till huset kan du vara berättigad att ta del av rotavdraget. Du kan läsa mer om skattesubventionen i artikeln här.